Park kažuna dobit će tribinu za edukaciju i odmor


Osma akcija obnove kažuna i suhozida "Moj kažun" otvorena je danas u Parku kažuna uz kružni tok na sjeveru Vodnjana. Uz predstavnike organizatora, Grada Vodnjana, prisustvovali su i vodnjanski obrtnici, koji su već prionuli gradnji suhozida, ovogodišnjoj temi akcije, te školska djeca koja su pod vodstvom koordinatora radova i radionica Branka Orbanića iz tvrtke Kapitel ulazili u tajne gradnje kažuna.

- Ideja je dodatno urediti Park kažuna jer je ovo ulazak u cijeli "park" Vodnjanštine. Taj park je u stalnom nastajanju, a ljudi obnovom kažuna revitaliziraju cijelo područje. Ove godine je ideja napraviti suhozid u cijelom opsegu oko Parka kažuna s malim sjedalicama - tribinama za predavanja i odmor izletnika. Ideja za budućnost su ostale varijacije kažuna pa bismo prikazali i četvrtasti oblik. Ovo je narodna arhitektura bez arhitekta pa to treba vratiti u narod. Ako to široke mase prihvate, onda je to garancija za revitalizaciju, rekao je Orbanić.

Tijekom osam godina manifestacije obnovljeno je 60-ak kažuna, pomoću bespovratnih sredstava presloženo je više od 200 kažuna na privatnim parcelama, a procjenjuje se da na Vodnjanštini postoji oko dvije tisuće kažuna.

U sklopu akcije postavljena je svojevrsna ulična izložba na temu "Kažunić, moj kažunić", a likovno-literarni radovi koje su izradila djeca vodnjanskih vrtića i škole postavljeni su na izloge zasad praznih poslovnih prostora u Trgovačkoj ulici te na Narodnom trgu. Radove je odabrao vodnjanski umjetnik Matija Debeljuh. (Petra LUKEŽ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter