Park grada Graza vracen Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih je dana u Grad Pulu stigla presuda Županijskog suda u Puli kojom je završena prica iz 2005. godine. Kako saznajemo, povod tužbe Grada od 24. ožujka 2005. bio je upis prava vlasništva fizickih osoba na dijelu Ulice Sergijevaca i Parka grada Graza. Raniji upis na tom zemljištu bilo je društveno vlasništvo koje je bilo predmetom pretvorbe u pravo vlasništva.

Pravomocnom presudom Županijskom suda Grad Pula utvrden je, dakle, kao vlasnik i naloženo je brisanje prava vlasništva tuženika. Grad je navedeno zemljište stekao kao pravni slijednik bivše Opcine Pula, a na temelju zakona. Rezultat presude je upis prava vlasništva Grada Pule na tim nekretninama.

"Ovakvom pravomocnom sudskom presudom vjerujemo da je uspostavljena sudska praksa za rješavanje problematicnih upisa na javnim dobrima i površinama. Do takvih upisa došlo je zbog propusta u pretvorbi prava vlasništva na gradevinskom zemljištu zbog neuskladenosti podataka katastra i zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem izgradenosti gradevinskog zemljišta.

Stoga, osobe kojima je prestalo pravo korištenja postigle su upis prava vlasništva na javnim dobrima i površinama s kojima su dalje raspolagale na nacin da su prenosile vlasništva pravnim poslovima u kojima ugovorne strane nisu postupale u dobroj vjeri, te je iz tog razloga Grad Pula i dobio ovu parnicu. Vjerujemo da ce ova presuda ubrzati eventualne sporove kod slicnih upisa u zemljišne knjige te doprinijeti bržem sredivanju evidencije i podataka o imovini Grada, na kojoj se sustavno radi u gradskoj upravi", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Grada.

No, o tome smo izvještavali još 2004., kada se pocelo govoriti o planiranoj gradnji stambeno-poslovnog centra na podrucju Parka grada Graza. Kako smo tada pisali, projekt je vodio Bruno Toncic, vlasnik agencije Europark, ujedno i vlasnik tamošnje parcele od 500 kvadrata na kojoj se trebao graditi centar.

U planu je tada, prema njegovim rijecima, bila izgradnja zgrade s nekoliko poslovnih prostora i stanovima, a sve rasporedeno u prizemlju, na katu i mansardi, do ukupne visine od devet metara. Navodno je zemljište od 200-tinjak kvadrata kupio od Livija Gellettija i njegove sestre Norine, koji su živjeli u Sistiani kraj Trsta.

"Istina je da sam izgubio na drugostupanjskom sudu, ali moram reci da sam prvostupanjsku presudu na Opcinskom sudu dobio. Stoga je u ovom trenutku važno reci da još uvijek nisam izbrisan kao vlasnik i da cu ici i dalje, a to znaci da cu s revizijom ici na Vrhovni sud Republike Hrvatske pa neka oni donesu konacnu presudu. Idem stepenicu po stepenicu. Ja samo mogu reci da sam tu zemlju kupio s punim povjerenjem u zemljišne knjige", izjavio nam je jucer Toncic.


Podijeli: Facebook Twiter