Pariz: Sporazum malijske vlade i pobunjenika je dobar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šef francuske diplomacije Laurent Fabius pozdravio je u srijedu "dobar tekst" nacrta sporazuma između malijske vlade i tuareških ustanika koji zauzimaju grad Kidal, na sjeveroistoku Malija, na prijedlog posredovatelja Burkine Faso, te se nada potpisivanju tijekom dana.

"Dobra vijest iz Malija! Temelji sporazuma o pomirenju su sklopljeni, na stolu su", kazao je Fabius na tv postaji France 2. "Vidio sam jučer tekst, dobar tekst, i nadam se, ako je moguće, da će još danas biti potpisan", kazao je on, ističući da privremeni premijer Diango Cissoko s kojim je razgovarao telefonski traži tek "marginalne" modifikacije.

Predsjednik Burkine Faso Blaise Compaore, regionalni posrednik koji vodi pregovore o malijskom pomirenju u Ouagadougouu od ovog vikenda, podnio je u ponedjeljak nacrt sporazuma dvjema stranama. Malijska vlast izrazila je spremnost na potpisivanje ako se dodaju "neki amandmani", dok ga tuareške oružane skupine, zajedničko izaslanstvo Nacionalnog pokreta za oslobođenje Azawada i Visoko vijeće za jedinstvo Azawada, pristaju potpisati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter