Pariz: Prosvjedi radikalne ljevice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće prosvjednika okupile su se u subotu poslijepodne na ulicama Pariza na poziv ekstremno lijevih stranaka zahtijevajući da se ublaži politika predsjednika Francoisa Hollandea, sklonijeg poslodavcima nego zaposlenicima.

"Hollande, sad je dosta!", pisalo je na transparentu istaknutom na kipu na Trgu Republike s kojega su prosvjednici krenuli u mimohod gradom "protiv oštrih mjera štednje, za jednakost i podjelu bogatstva". Grk Alexis Tsipras, kandidat europske ljevice za predsjedništvo Europske komisije, predvodio je povorku zajedno s čelnicima radikalne ljevice Pierreom Laurentom i Jean-Lucom Melenchonom. Prosvjed, organiziran na poziv Lijeve fronte, udruge pokreta i udruga radikalne ljevice slijedio je manje od dva tjedna nakon promjena u Hollandeovoj vladi te nakon velikog neuspjeha njegove politike na lokalnim izborima održanima krajem ožujka.

Slogani ispisani na transparentima odnosili su se i na novoga premijera Manuela Vallsa. "Hollande se prevario u novome premijeru i nameće nam nešto o čemu se nije raspravljalo. Unutar lijevoga krila Socijalističke stranke postoje velike poteškoće. Smatramo da je potrebno sazvati izvanredni kongres kako bi se donijele jasne političke smjernice", rekao je socijalistički eurozastupnik Liem Hoang Ngoc, također sudionik prosvjeda. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter