Pariz: Počeo Festival Hrvatske u Francuskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival Hrvatske u Francuskoj "Croatie, la voici" počeo je sinoć u Parizu prijemom u francuskom Ministarstvu kulture i komunikacija u povodu tog opsežnog projekta, koji će od rujna do prosinca predstaviti niz događanja s područja hrvatske kulture, obrazovanja, znanosti, turizma, gospodarstva, sporta i gastronomije.

Prijemu za predstavnike medija, diplomatskog zbora, institucija i sponzora koji su sudjelovali u projektu, prethodio je susret hrvatske ministrice kulture Andree Zlatar Violić s francuskom ministricom kulture Aurelie Filippetti.

Na sastanku se razgovaralo o nekoliko konkretnih suradnji, rekla je ministrica Zlatar Violić za Hinu, izdvojivši potpisivanje ugovora o filmskim koprodukcijama te predstavljanje Hrvatske u Marseilleu, gradu koji će iduće godine biti Europska prijestolnica kulture.

I Hrvatska ulazi u proces kandidature za tu prestižnu titulu za koju je Hrvatska, s nekim od gradova koji će biti izabran na nacionalnom javnom natječaju, predviđena u 2020. godini.

Francuska je jedina zemlja gdje je gledanost domaćih filmova veća od gledanosti inozemnih filmova, pa bismo i tu mogli ponešto naučiti, ustvrdila je Zlatar.

Nakon susreta održao se prijem na kojemu se, uz hrvatsku i francusku ministricu, nazočnima uvodno obratio i predsjednik Francuskog instituta Xavier Darcos.

Festival je neslužbeno počeo sudjelovanjem hrvatskih dizajnera na Pariškom dizajnerskom tjednu, na izložbi hrvatskog dizajna, namještaja i predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Niz od šezdeset programa nastavlja izložba Mladena Stilinovića u Galeriji GB Agency, a osim sudjelovanja hrvatskih likovnih, kazališnih umjetnika i književnika na francuskim festivalima, priredit će se niz samostalnih izložaba, koncerata, hrvatskih filmskih večeri.

Među ostalim, tu su izložba skulptura Ivana Meštrovića u Muzeju Rodin, izložba četrdesetak remek-djela srednjovjekovne umjetnosti iz hrvatskih riznica u Muzeju Cluny, Apoksiomen će se postaviti u Louvreu, izložba o hrvatskoj glagoljici u Palais de Tau, a suvremeni umjetnici izlažu u Palais de Tokyo. 

Predstavit će se i hrvatski strip autori, karikaturisti, hrvatska klasična glazba svirat će na Radio France, a održat će se i ciklus performansa suvremenih hrvatskih umjetnika.

Održat će se i okrugli stol hrvatskih i francuskih književnika i filozofa, u školama će se organizirati školski sat o Hrvatskoj, na Sorbonni predavanja francuskih i hrvatskih profesora, a u planu su još gospodarski susreti, prijateljska vaterpolo utakmica i gastronomske večeri. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter