Pariz je prvi put izabrao gradonačelnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kći španjolskih doseljenika, feministica i diskretna članica Socijalističke stranke, Anne Hidalgo će postati prva gradonačelnica Pariza i pridružit će se jako malom klubu žena koje su na čelu glavnih gradova u svijetu.

Prema procjenama instituta Ifop i Sas za kanal i-Tele, Anne Hidalgo je u drugom krugu općinskih izbora u nedjelju u Francuskoj dobila 54,5 posto glasova, dok je njezina protivnica iz desnog UMP-a Nathalie Kosciusko-Morizet dobila 45,5 posto.

Anne "Ana-Maria" Hidalgo će sljedećih dana postati čelnicom grada s 2,2 milijuna stanovnika, središtem svim vlasti u Francuskoj i najturističkijim gradom na svijetu.

Ona će se kao žena na čelu glavnog grada pridružiti Ani Botelli, gradonačelnici Madrida, i Carolini Toha, gradonačelnici Santiago de Chilea.

Hidalgo je bila desna ruka Bertranda Delanoea, gradonačelnika Pariza od 2001. i upravo njezina pobjeda omogućuje socijalistima da donekle spase čast na izborima u kojima su izgubili mnogo gradova, ocjenjuje France presse.

Anne Hidlago je rođena 19. lipnja 1959. u San Fernandu u Andaluziji tijekom Francove diktature. Kao vrlo mlada došla je u Lyon a u Pariz se doselila 1984. Diplomirala je socijalno pravo, bila je inspektorica rada i zatim savjetnica bivše socijalističke ministrice Martine Aubry.

Hidalgo je prije svega feministica i tek se 1994. pridružila socijalistima, privučena moralnom strogošću socijalističkog kandidata za predsjedničke izbore Lionela Jospina.

Na čelu Pariza, Hidalgo obećava nastaviti rad koji je započeo Bertrand Delanoe. Obećala je 10.000 novih stanova, 5.000 dodatnih mjesta u vrtićima, lakši pristup medicinskoj skrbi, nepovećavanje poreza i nastavak sigurnosne politike i velikih kulturnih događaja koji su obilježili posljednjih deset godina.

Socijalisti doživjeli neuspjeh

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault priznao je u nedjelju da je neuspjeh koji su socijalisti na vlasti doživjeli na općinskim izborima u nedjelju poraz vlade te je obećao da će ta jasna poruka biti u "potpunosti saslušana".

Izbori su "obilježeni značajnim nezadovoljstvom onih koji su nam dali povjerenje u svibnju i lipnju 2012.", rekao je premijer. Oni su "prigoda da građani upute poruku, ta poruka je jasna, i treba se u potpunosti saslušati", dodao je premijer koji bi mogao izgubiti svoje mjesto na čelu vlade.

"Neuspjeh na općinskim izborima je "kolektivna odgovornost, ja preuzimam svoj dio", dodao je premijer. 

Poraz socijalista na općinskim izborima odražava i jasno nezadovoljstvo građana predsjednikom Francois Holllandeom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter