Pariz: Hodnja za dostojanstvo europskih Roma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvjestotinjak ljudi, među kojima i romski redatelj Tony Gatlif, okupilo se u nedjelju u Parizu na drugom "Roma Prideu", hodnji za dostojanstvo europskih Roma, na poziv različitih organizacija i uglednika.

Sudionici skupa tražili su potpuno ukidanje dozvole za kretanje, u Francuskoj obvezatne za osobe bez stalnog prebivališta, koju je u petak tek djelomično ukinuo Ustavni sud, vrhovna instanca zadužena za provjeru sukladnosti zakona i ustava.

"Odluka Ustavnog suda je sramotna. Ona odobrava diskriminatoran, nedemokratski i antirepublikanski zakon", ocijenio je Benjamin Abtan, predsjednik Europskog proturasističkog pokreta (EGAM), organizator ovog skupa koji se istodobno održava u 14 europskih zemalja.

Tony Gatlif je pružio potporu sudionicima tako što je na pozornicu postavljenu na Pantheonovu trgu doveo umjetnike i glazbenike.

U petak je Ustavni sud djelomično ukinuo zakon iz 1969. o upravnom statusu osoba bez stalnog prebivališta, zadržavši ipak načelo obvezatnih dozvola za kretanje i zamijenivši "karton" koji svaka tri mjeseca moraju ovjeravati u policiji, manje obvezujućom "knjižicom o kretanju". (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter