Pariz, Beč, Moskva... odaju počast Nurejevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pariz, London, Beč, San Francisco, čak i Moskva, koja mu sve dosad nije spominjala ni ime, odat će tijekom ove godine počast Rudolfu Nurejevu, slavnom baletnom plesaču koji je 1961. prebjegao na Zapad, u prigodi 20. obljetnice njegove smrti, 6. siječnja 1993.

Pariška opera, gdje je stekao ugled kao plesni direktor od 1983. do 1989., priređuje 6. ožujka svečanu večer na kojoj će se prikazati ulomci iz velikih klasičnih baleta koje je Nurejev adaptirao.

"Trnoružica" će biti na programu u sezoni 2013./2014. pariške opere, a "Orašar" u sezoni 2014./2015.

Balet bečke opere upriličit će svečanost posvećenu Nurejevu od 4. do 6. srpnja, u sklopu "Plesnog ljeta" u kazalištu Chatelet.

Pariški novčarski zavod pustit će 7. siječnja dvije kolekcijske kovanice, srebrnu i zlatnu, s plesačevim likom, autora Christiana Lacroixa.

U Londonu, gdje je Nurejev godinama nastupao i plesao u glasovitom duetu s Margot Fonteyn, Kraljevski balet će u siječnju izvesti "Raymondu", a u veljači "Margaritu i Armanda". U predvorju kazališta organizirat će se izložba o Nurejevu.

Balet Kremlja izvest će Nurejevljevu "Pepeljugu", što će biti izniman događaj s obzirom na nerazumijevanje na koje je nailazio u svojoj domovini.

Plesač kojega su u domovini smatrali izdajicom zbog toga što je "izabrao slobodu" pokušao se nakon 26 godina izbivanja vratiti kući, ali ga njegova bolesna majka nije prepoznala, a Rusi nisu znali da postoji.

Svečana večer upriličit će se 29. lipnja u bečkoj operi, u Austriji.

Muzej Le De Young u San Franciscu izlaže do veljače raskošne baletne kostime u kojima je nastupao, u suradnji s francuskim Nacionalnim središtem za scenske kostime (CNCS) iz Moulinsa, gdje će se u rujnu otvoriti "mjesto sjećanja" na Nurejeva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter