Pariška islamistička skupina povezana i s Britanijom

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

Islamistička mreža odgovorna za prošlomjesečne terorističke napade na Pariz imala je kontakte i u Britaniji, objavio je u petak Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane zapadne dužnosnike.

Nekoliko osoba osumnjičenih za veze s Abdelhamidom Abaaoudom, militantom Islamske države i organizatorom napada 13. studenoga u kojem je ubijeno 130 osoba u Parizu, živi u Britaniji, prema dva zapadna dužnosnika koje citira Journal. Ti ljudi, od kojih su neki porijeklom Marokanci, žive na području Birminghama u središnjoj Engleskoj oko 190 kilometara od Londona.

Do sada nije bilo službenih informacija o bilo kakvim izravnim vezama pariških napadača i islamističkih militanata u Britaniji, no džihadističke skupine često kontaktiraju preko društvenih mreža. Britanski list Mirror piše da britanska policija istražuje navode da je pripadnik skupine pariških napadača obavio nekoliko telefonskih poziva prema Birminghamu uoči pokolja.

- Obavljeni su malo prije pariških napada. Britanska policija hitno istražuje je li itko u Britaniji uključen u te zločine i postoji li povezana teroristička ćelija ovdje, kazao je izvor u britanskoj policiji za Mirror.

Dosad najteži teroristički napad Britanija je pretrpjela u srpnju 2005. kada su islamisti samoubojice ubili 52 osobe u londonskoj podzemnoj željeznici i autobusu.

U Britaniji je proglašen visok stupanj opasnosti po kojem su "vrlo vjerojatni" militantni napadi zbog prijetnje koju predstavlja Islamska država i njezini sljedbenici na britanskom tlu.

Prošlog je mjeseca, prema službenim podacima, oko 800 Britanaca otputovalo u Siriju i Irak da bi se pridružilo Islamskoj državi. Oko 50 posto vratilo se kući, a za 70 osoba vjeruje se da su ubijene.

Tijekom prošle godine onemogućeno je sedam planiranih napada od kojih nijedan nije bio razmjera napada na Pariz. Protuterorističke snage prosječno su u prošloj godini uhitile jednu osobu dnevno pod sumnjom da su umiješane u teroristička djelovanja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter