Parenzana startala uz zvuke lokomotive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tristotinjak rekreativaca okupila je u nedjelju 15. Parenzana, biciklisticki maraton sa startom i ciljem u Vižinadi, i jedan od vecih dogadaja takvog tipa u Hrvatskoj, koji se održava u spomen na istoimenu uskotracnu prugu što je nekoc vijugala ovim podrucjem.

Iako se svih 46,7 kilometara vozi cestom, i to preko Ticana, Motovuna i Istarskih toplica, nakon cega slijedi povratak preko Livada i Ponte Portona, na "željeznicko" ishodište su podsjetili zvuci parne lokomotive uz koje su biciklisti startali s glavnog trga u Vižinadi. Prolom oblaka dogodio se tek nakon što su svi prošli kroz cilj pa su svecanosti i rucak glatko nastavljeni u sportskoj dvorani, odranije spremnoj za slucaj kiše.

Na Parenzanu su tradicionalno došli biciklisti iz citave Istre, a našla se nekolicina i iz drugih krajeva zemlje te inozemstva. Maratonac Sandi Milohanic iz Tinjana stazu je, umjesto na biciklu, prošao na vlastitim nogama, a s biciklistima je startalo i 30-ak pješaka. Put ih je vodio do Svete Ane i Božjeg polja, odakle su se preko Bajkini vratili u Vižinadu.

Pietro Lonzarich
iz Trsta, ekscentricni 84-godišnjak, ponovno je ponio titulu najstarijeg sudionika, a ista bi, kažu, komotno mogla pripasti i njegovom biciklu. Kad je o Parenzani rijec, barba Pietru ništa ne može pomutiti planove: ni dob, ni operacije, ni tehnicki problemi.

Nije izostao ni jednom u 15 godina, a domacinima se i više puta najavi telefonom. O njegovom studioznom pristupu u mjestu se vec ispredaju legende - supruga ga prati automobilom, s punim prtljažnikom razlicite okrjepe i rezervnih dijelova, a u Livadama obavezno mijenja bicikl.

Našao se tu i jedan Amerikanac vižinadskih korijena, Flavio Ferenac, koji se u novi svijet otisnuo kao mladic, a lani prvi put vozio Parenzanu, jer se slucajno u to vrijeme zatekao u rodnom kraju. Ove je godine posjet obitelji tempirao upravo prema Parenzani, i još sa sobom poveo sina.

Petogodišnji Lorenzo Ritossa
se, kao najmladi sudionik, nije ustrucavao stati na celo sa startnim brojem jedan, ni predstaviti se svima na mikrofon. Buduci da 46,7 kilometara ipak nije macji kašalj, otpredalirao je koliko je mogao i nastavio dalje u udobnosti organizatorskog vozila. U znak podrške na start je došao i veliki fan ove biciklijade Dražen Turina Šajeta.

Fešta je tekla u odlicnoj atmosferi i uz rad cak stotinu domacih volontera, koji su na razlicitim zadacima brinuli da ne bude zabuna ni zastoja. Spomenimo Branku Mekiš, Davorku Ritoša, Branku Šikman, Lilijanu Milanovic i Lauru Kešac, koje su dežurale na punktu s majicama i paketima hrane koje su biciklisti dobili za put. U znak dobrosusjedskih odnosa, Opcina Oprtalj se pobrinula za okrepu u Livadama. (Martina DODIC, snimio M. MIJOŠEK)

Sara Šimonovic imala najoriginalniji bicikl

Franjo Prepadnik i Nataša Srdoc bili su najbrži na otvorenom dijelu biciklijade, na posljednjih šest kilometara staze. Iz najudaljenijeg kutka svijeta stigao je Martin Kaczmarek s Floride, najoriginalniji bicikl imala je Sara Šimonovic, dok je za naj-obitelj proglašena obitelj Franka Verbanca, koji je stigao sa sinom i unukom. BK Bujština imao je najbrojniju ekipu na Parenzani.

U krosu ucenika osnovnih škola pobijedili su Stefano Fatoric, Adam Mofardin, Nikolina Šolar i Klara Dentin, svatko u svojoj kategoriji. Plakete organizatora za unaprjedenje Parenzane dobili su porecka i županijska Turisticka zajednica te tvrtka Istradrvo. Slicno priznanje u povodu 15. rodendana biciklijade dobili su i Dario Baldaš, Zvonko Blaževic, Nikola Matic, Denis Ivoševic, Ivica Gržinic, Guido Schwengersbauer i Branko Curic.


Podijeli: Facebook Twiter