Parenzana magic: Vinski maraton dug 68 kilometara

S konferencije za novinare u sjedištu Županije u Puli (Snimio Neven LAZAREVIĆ)
S konferencije za novinare u sjedištu Županije u Puli (Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Nastavlja se obnova nekadašnje uskotračne pruge Parenzana, danas pješačke i biciklističke staze, i to uz pomoć europskog novca koji je nedavno odobren Istarskoj županiji za projekt Parenzana Magic. Putem programa prekogranične IPA suradnje između Hrvatske i Slovenije odobreno je 510.782 eura, a iznos IPA sredstava iznosi 434.165 eura. U projektu će, uz Istarsku županiju, sudjelovati Poreč, Buje i Motovun, te slovenski partneri općina Kopar, Piran i Izola, koji u cjelokupnom iznosu moraju sudjelovati s 15 posto novca.

Jedna od projektnih aktivnosti je i organizacija Wine Run Parenzana Magic - prekograničnog vinskog maratona - kojega organiziraju vodeći partner projekta, Istarska županija, te projektni partner općina Piran. Manifestacija Wine Run Parenzana Magic prekogranični maraton prezentiran je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Puli. Wine Run Parenzana Magic starta ove nedjelje, 7. u 7 sati iz Portoroža, a na svom putu prolazi kroz nekoliko vinskih podruma istaknutih istarskih vinara i niz okrijepnih stranica. Vrhunac je u Livadama, gdje će biti organiziran zabavno-glazbeni program za sve sudionike i posjetitelje utrke. O tom projektu su govorili županijski pročelnik za turizam Branko Curić, predstavnik Vinistre Ivica Matošević te viša savjetnica za međunarodne projekte Istarske županije Manuela Hrvatin i Senad Hodžić.

- Glavni cilj projekta je revitalizacija stare željezničke pruge Parenzane putem integrirane turističke ponude i dugoročne prekogranične suradnje, te povećanje sportskih događaja u Istri. Istarska županija i općina Piran, u sklopu projekta Parenzana Magic, zajedno organiziraju prekogranični WINE RUN maraton. Utrke će biti u sljedećim kategorijama: ultra maraton 58 km Piran-Livade; maraton Buje -Livade 42 km; polumaraton Grožnjan-Livade 20 km i štafete (7,4 km, 5.3 km i 7.3 km) Grožnjan- Livade, istaknuo je Curić.

Ovogodišnji Wine Run maraton, koji je ujedno i prvi takav organiziran na području Istarske županije, je događaj koji, osim što spajanjem granica Hrvatske i Slovenije potiče prekograničnu suradnju i promociju trase Parenzane kao cjeline, daje naglasak na enogastro ponuđače te na sport, zabavu i druženje.

- Događaj je osmišljen na način da 300 maratonaca trče za timove poznatih istarskih i slovenskih vinara, dok će se na okrijepnim stanicama duž slovenskog i hrvatskog dijela trase sudionicima, ali i posjetiteljima manifestacije, na degustaciju nuditi vina i gastro proizvodi lokalnih vinara i gastro ponuđača, a cilj je iduće godine na startu imati tisuću maratonaca, naglasila je Hrvatin.

Projektom Parenzana I - Put zdravlja i prijateljstva - koji je kandidiran i odobren u sklopu programa INTERREGIIIA Program za susjedstvo SLO-HU-CRO 2004-2006, te projektom Parenzana II, Ponovno oživljavanje puta zdravlja i prijateljstva, koji se izravno nadovezuje kao nastavak na projekt Parenzana Put zdravlja i prijateljstva kandidiran i odobren u sklopu programa za susjedstvo Interreg III A- Slovenija- Mađarska-Hrvatska, učinjene su predradnje za ostvarenje glavnog cilja projekta, odnosno revitalizaciju trase stare željezničke pruge Parenzane putem integrirane turističke ponude i dugoročne prekogranične suradnje. (C. B. GALIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter