Parenzana dobiva čvrstu makadamsku podlogu

Potrebno je dodatno obogatiti ponudu na Parenzani - nedavno je uveden vlakić (M. MIJOŠEK)
Potrebno je dodatno obogatiti ponudu na Parenzani - nedavno je uveden vlakić (M. MIJOŠEK)

U motovunskom hotelu Kaštel održana je radionica Parenzana magic projekt 3, koji zajednički provode Hrvatska i Slovenija. Branko Curić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam, ujedno i voditelj projekta, rekao je da je sada najvažnije okrenuti se budućnosti, da se vidi što će od Parenzane biti.

"Najvažnije je ovaj projekt pripremiti za velike strukturne fondove EU-a", kazao je Curić. Tim će se sredstvima najprije financirati infrastruktura cijele dionice, koja ima više od sto godina. Ona je zbog starosti porozna, a kasnije je presječena Ipsilonom i porečkom obilaznicom. "Htjeli bismo je na neki način učvrstiti, ali nikako je ne želimo asfaltirati", rekao je pročelnik. S time su se složili i sudionici radionice, opredijelivši se za čvrsti makadam, iako su slovenske dionice asfaltirane pa ih mogu koristiti roleri i invalidi.

- Čvrsti makadam omogućit će lakšu vožnju ili šetnju obiteljima. Osim uređenja makadama, ovim će se projektom predvidjeti i solarna rasvjeta tunela. Važno je također i oplemenjivanje tematskih parkova i posebnosti uz Parenzanu, a jedna od njih je i sam Motovun. U to svakako spadaju bike-park, pa i renoviranje škole u Tribanu, u koju će se smjestiti ustanova koja će upravljati Parenzanom. U svakom slučaju treba pronaći ideje koje će goste privući u ove krajeve, rekao je Curić. (M. RIMANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter