Parenzana ce postati ustanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Završili smo drugu dionicu Parenzane, ovo je svecan i lijep trenutak, ali i malo tužan jer završava jedno poglavlje ove price, nadamo se da ce ih biti još", rekao je na konferenciji za novinare u Porecu Branko Curic, procelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije, koji vodi projekt nastavka revitalizacije trase nekadašnje istoimene uskotracne željeznice.

Subotnja rekreativna biciklijada Porec - Vižinada - Porec trasom kojim je prolazila nekadašnja željeznica i potom susret s novinarima bili su završnica projekta "Parenzana II" naslovljenog "Ponovno oživljavanje puta zdravlja i prijateljstva".

Projekt je nastavak "Parenzane I" zapocete u travnju 2006. i okoncane dvije godine kasnije. Glavni cilj tog projekta bio je revitalizacija trase nekadašnje uskotracne željeznicke pruge, integriranje turisticke ponude i dugorocna prekogranicna suradnja. Ciljevi su realizirani osposobljavanjem šezdesetak kilometara zapuštene trase stare željeznicke pruge na podrucju opcina Vižinada, Karojba, Motovun, Oprtalj, Grožnjan te gradova Buja i Umaga, kao i njenom prenamjenom u biciklisticku i pješacku stazu. Istovremeno slovenski je partner osposobio dvadesetak kilometara staze na njihovom podrucju.

Kako je rekao Martin Cotar, voditelj "Parenzane II", u sklopu ovog projekta obnovljenja je dionica Vižinada - Porec na hrvatskoj te Lama - Dekani na slovenskoj strani, a postavljeni su i most u Livadama dužine 11 metara te maketa lokomotive Parenzane u prirodnoj velicini u Vižinadi. Izradene su i postavljenje replike miljokaza, višejezicne signalizacijske table, tematske table s anegdotama, izradena su odmorišta i parkirališta za bicikliste, osposobljena cetiri bike vodica, te su uspostavljene info-biciklisticke tocke, kao i info-kiosci, s ciljem pružanja servisnih informacija. U sklopu projekta proširen je i obnovljen multimedijalni muzej Parenzane u Livadama koji se nalazi uz samu trasu.

Zaživjela je i službena web stanica www.parenzana.net, ciji je vizualni identitet izradila porecka Elipsa. Projekt "Parenzana II" težak je 612 tisuca eura, od cega 80 posto financira Europska unija.

U trecem dijelu price Istarska županija i partneri osmišljavaju osnivanje ustanove koja ce upravljati Parenzanom i koja bi imala sjedište u staroj školi u Tribanu kraj Buja te koja ce se, osim biciklisticke staze, projekt proširiti i na vinski ultra maraton, puteve zdravlja, wellnessa, prijateljstva i promociju ruralnih dijelova Istre. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter