Parcijalna prodaja zgrade na rivi "potjerala" investitore

U zgradi bivše Arene trikotaže moguće je urediti garni hotel, ali sa svega 50 ležaja (Goran Sebelic/CROPIX)
U zgradi bivše Arene trikotaže moguće je urediti garni hotel, ali sa svega 50 ležaja (Goran Sebelic/CROPIX)

Idući tjedan bit će godina dana otkako je prvi put oglašena prodaja zgrade Arena modne kuće d.o.o. u stečaju na pulskoj rivi. Zgrada se nalazi na atraktivnoj lokaciji u Puli i nikako ne uspijeva pronaći kupca iako joj Trgovački sud u Rijeci svakih nekoliko mjeseci cijenu drastično smanji, kada se objavi novi krug dražbe.

Hotel i/li proizvodnja?

U veljači 2015. za 3.758 četvorna metra zgrade sud je tako tražio ukupno 18,6 milijuna kuna, odnosno 644 eura po četvornom metru. Nakon što je u međuvremenu prodano gotovo čitavo prizemlje, sada je najavljeno da će 2. ožujka na prodaju biti ponuđeno 2.208 četvorna metra prvog i drugog kata za ukupno 6,18 milijuna kuna, odnosno 366 eura po četvornom metru. Dakle, u godinu dana je cijena snižena za 43 posto po četvornom metru. U tom obračunu nismo uzeli u obzir nekretninu koju je koristila Tekop Nova u dvorištu, a koja se ovršnim putem zasebno prodala za polovicu tražene cijene.

U razgovoru s dva potencijalna kupca pokušali smo doznati zašto tako atraktivna lokacija na pulskoj Rivi još nije prodana. Jedan veli kako se javio na natječaj zajedno s inozemnim partnerima te htio na lokaciji Riva 12 prostor za industrijsku proizvodnju prenamijeniti u hotel. No, obeshrabrilo ga je što je na toj lokaciji predviđeno svega 50 ležajeva što on smatra nedovoljnim da bi mu investicija bila isplativa.

Drugi sugovornik je skeptičan oko kupnje jedne etaže Arena modne kuće jer se boji što će biti na ostalim etažama, odnosno hoće li tamo biti neko novo industrijsko postrojenje koje će zamijeniti šivače strojeve koji su tu prije par godina te da bi njegov "tihi pogon", kako komentira svoju poslovnu aktivnost, mogao ometati neki pogon za proizvodnju tjestenine ili pekarskih proizvoda ili bi pak ribarski obrt tu mogao dovesti svoje strojeve za preradu. Oba sugovornika vele da bi ih, kada bi i kupili te prostore, nakon toga čekale barem dvije duge godine "bitke" s Gradom Pulom da se izmjeni prostorno-planska dokumentacija kako bi mogli uopće započeti sa zamišljenom investicijom. No, drže da nisu sigurni i da bi gradske vlasti izašle u susret njihovim željama ili nekih drugih ulagača koji budu tražili prenamjenu svojih prostora unutar zgrade na Rivi 12.

Nova dražba 2. ožujka

Je li taj problem mogao biti riješen da se zgrada prodavala kao cjelina i ponudila na inozemnom tržištu, a ne samo uskom krugu potencijalnih ulagača koji prate objave Trgovačkih sudova, upitali smo stečajnu upraviteljicu Arene Mariju Ružić. Kaže nam da je i sama, prije više od godinu dana, predlagala razlučnim vjerovnicima da zgradu ponude na prodaju kao cjelinu, ali da su oni, uključujući predstavnika Grada Pule, donijeli drugačiju odluku. Što se tiče oglašavanja u inozemstvu odgovorila je kako to nije moguće jer u stečajnom zakonu izričito piše način prodaje imovine. Veli da interesa za nekretninu ima na svim dražbama, pa tako i za onu najavljenu za 2. ožujak. No, pitanje je hoće li tada ponude istaknuti potencijalni kupci koji su ranije razgledavali objekt ili će i dalje čekati neku novu dražbu, vjerojatno sa dodatno sniženom cijenom?!

Prema rijčeima stečajne upraviteljice Glas Istre d.o.o. Ljubice Juranović-Skočić, uskoro se planira na prodaju izložiti i zgrada u susjedstvu, na adresi Riva 10, koja je u suvlasništvu HRT-a, Glasa Istre d.o.o. u stečaju i države. Dodaje da se radi nova procjena zgrade nakon što je 2013. dio koji pripada Glasu Istre d.o.o. procijenjen na 6,72 milijuna kuna. Tada je taj dio pokušavala prodati Hrvatska poštanska banka, a sada to čini H-Abduco, tvrtka koja je kupila potraživanja Hypo banke.

Na upit Gradu Puli koliko ležajeva mogu planirati potencijalni ulagači koji se namjeravaju nadmetati za nekretnine na Rivi 10 i 12, odgovorili su nam da je PUP-om Stari grad Pula na tom području moguće izgraditi manji garni-hoteli i pansioni, no njihov je kapacitet ograničen na maksimalno 50 ležajeva po pojedinoj lokaciji. "Ostale djelatnosti koje su definirane na Rivi 10 jesu: stambeno-poslovna namjena, informatika, javni mediji i javne službe. Za zgradu na adresi Riva 12 je navedena stambeno-poslovna namjena", kažu iz Grada i dodaju da je odredbama tog plana omogućena realizacija i trgovinske, turističke, ugostiteljske i slične djelatnosti, u okviru površina stambeno-poslovne namjene.

Preispituju se planska rješenja

Na pitanje o mogućoj reviziji planskih rješenja utvrđenih PUP-om Stari Grad Pula, iz gradskog Odsjeka za informiranje odgovaraju da su pokrenuli izradu Konzervatorske podloge za područje obuhvata ovoga plana. Pojašnjavaju da je cilj valorizirati postojeće građevine i prostore, ocijeniti njihovu vrijednost te utvrditi sustav mjera zaštite sve s ciljem preispitivanja ostalih planskih rješenja i njihovog usklađenja s aktualnim trenutkom.

"Postupak izrade ovog dokumenta u završnoj je fazi, odnosno u fazi verifikacije od strane nadležnog Konzervatorskog odjela u Puli. Uslijedit će izmjena relevantne prostorno-planske dokumentacije s odredbama tog dokumenta pri čemu će se preispitati i ostali planski pokazatelji od važnosti za predmetno područje, odgovaraju iz Grada Pule i dodaju da su se potencijalni investitori proteklih mjeseci interesirali za planske mogućnosti na navedenim, ali i drugim lokacijama u neposrednoj blizini. "Za sada je izdano nekoliko rješenja za obavljanje trgovačke i ugostiteljske djelatnosti na prostoru koji gleda prema Kandlerovoj ulici", odgovaraju iz Grada Pule. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter