Parcela razjedinila Gradsko vijeće Buja


Odluka da se bujskom poduzeću Istra-color proda građevinska parcela u bujskoj industrijskoj zoni Stanica, na sjednici Gradskog vijeća nije prošla bez trzavica, reklo bi se očekivanih. Naime, još prilikom donošenja odluke o raspisivanju natječaja za prodaju dvije spojene parcele od ukupno 6.874 četvornih metara, vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću bili su suzdržani, govoreći da svi elementi natječaja nisu dobro proučeni, da je natječaj nedovoljno pripremljen, te da, unatoč potpori koju daju razvoju poduzetništva, ima puno pitanja bez pravog odgovora. Radi se o parceli unutar građevinskog područja koja nije iskorištena, na njoj je duže vrijeme neformalno parkiralište, te jednim dijelom bio je i poligon za obuku vozača.

Na natječaj su se javila dva bujska poduzeća, susjedi po lokaciji, oba posluju u blizini te parcele – Bifix i Istra-color. Početna cijena bila je 927.990 kuna, na koju je poduzeće Istra-color ponudilo 1,4 milijun kuna, a Bifix 1.59 milijun kuna. Povjerenstvo za provedbu natječaja je pregledalo svu dokumentaciju, bili su priloženi svi potrebni dokumenti po uvjetima natječaja.

- Nakon pregleda cijele dokumentacije utvrdili smo da poduzeće Istra-color ima prvenstvo kupnje te nekretnine. Iako je Bifix ponudio veću cijenu, pozvali smo poduzeće Istracolor koje je prihvatilo tu veću postignutu cijenu, a natječajem je bilo predviđeno da prvenstvo kupnje ima ponuditelj koji nekretninu kupuje radi izgradnje trgovačko-skladišne poslovne zgrade, kao prve nekretnine u svom vlasništvu, da posluje više od 10 godina i da zapošljava više od 10 radnika. Svi uvjeti natječaja su ispunjeni, pa je Povjerenstvo predložilo takvu odluku Gradskom vijeću, obrazložila je prijedlog Povjerenstva za provedbu natječaja Jelena Bojić. 

Cilj prodaje je poticanje gospodarstva 

U raspravu se uključio i gradonačelnik Fabrizio Vižintin koji je naglasio da je natječaj raspisan s ciljem poticanja gospodarstva, a uspjelo se natječajem doći do većih sredstava od očekivanih, što nije beznačajno.

- Novac koji ćemo dobiti za tu nekretninu je dovoljan da riješimo energetsku obnovu dječjeg vrtića, odnosno da osiguramo svoj udio u toj investiciju od oko jednog milijuna kuna. Pored toga, ostatak možemo uložiti u energetsku obnovu osnovne škole i zgrade Centra za inkluziju. Postižemo, dakle, višestruke ciljeve s ovom prodajom. Nadam se da će na toj parceli biti zgrada kojom ćemo se dičiti. Ne vidim ni jedan razlog zašto se odluka povjerenstva ne bi prihvatila, dodao je Vižintin. Ipak, s tim se nisu složili vijećnici SDP-a koji su željeli biti izuzeti iz svih poslova oko te nekretnine, pa su napustili vijećnicu i vratili se nakon glasovanja.

- Očekivali smo da će situacija s natječajem do ove sjednice biti jasnija, ali vidimo da je zbog konzultacija i početak sjednice kasnio i ne želimo sudjelovati u tome, pa smo odlučili da se izuzmemo od glasovanja. To nema veze ni s jednim poduzećem, podržavamo poduzetničke inicijative, ali ne i način na koji je ovo provedeno, pojasnila je odluku vijećnica Bojana Puzigaća, predsjednica bujskog SDP-a. 

Izgradnja skladište i trgovina dogodine 

Nakon napuštanja sjednice šest vijećnika SDP-a, predsjednik Gradskog vijeća Rino Duniš je utvrdio da je ostalo devet vijećnika, dovoljno za odlučivanje. Odluka da se parcela proda poduzeću Istra-color dobila je sedam glasova, uz dvoje suzdržanih nezavisnih vijećnika.

Inače, poduzeće Istra-color posluje od 2006. godine, bavi se maloprodajom i veleprodajom boja, lakova, ličilačkog pribora, reznog, brusnog i abrazivnog materijala, te drugih srodnih artikala, sve u iznajmljenim prostorima. U opisu investicije kojega su dostavili uz prijavu na natječaj naznačili su da će na predmetnoj parceli izgraditi objekt sa skladištem i trgovinom u vidu mini centra tipa "uradi sam". Vrijednost investicije je između 11,5 i 12,5 milijuna kuna, predviđeni rok završetka radova je studeni iduće godine, dok se otvaranje očekuje koncem ožujka 2019. godine. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter