Parazitom protiv kestenove ose šiškarice

Šiške ose šiškarice na izbojcima pitomog kestena (M. RIMANIĆ)
Šiške ose šiškarice na izbojcima pitomog kestena (M. RIMANIĆ)

U šumu Lovrin, nadomak Pazina, unesena je, zapravo puštena, parazitoidna vrsta Torymus sinensis zbog suzbijanja invazivne kestenove ose šiškarice (Dryocosmus kuriphilus) koja se do 2010. godine intenzivno širi hrvatskim šumama pitomog kestena.

"Pitomi kesten već je ugrožen zbog više štetnih čimbenika, a ova zadnja invazivna vrsta smatra se jednom od opasnih prijetnji kestenu, posebno njegovom urodu", kaže dr. sc. Dinka Matošević iz Hrvatskog šumarskog instituta, koja vodi ovaj, prvi primjer, biološkog suzbijanja u hrvatskom šumarstvu.

Za ovo prvo ispuštanje, zapravo pokus s ovom vrstom parazitoida odabrana je šuma pitomog kestena Lovrin u Pazinu ponajprije zbog tradicijskog značaja kestena za Istru. Pitomi kesten nije važan samo kao stablo koje se uzgaja zbog drva, to je naša vrijedna autohtona vrsta koja u narodu ima veliki značaj za proizvodnju meda, plodova kestena i maruna te općekorisne funkcije šume.

"Biološko suzbijanje provodi se unesenom vrstom parazitoida Torymus sinensis i to je do sada jedini učinkovit način suzbijanja ovog štetnika pitomog kestena. Invazivne vrste su danas jedan od najznačajnijih štetnih čimbenika koje ugrožavaju bioraznolikost na Zemlji", pojašnjava Matošević.

Rezultati koje je ovaj prirodni neprijatelj kestenove ose šiškarice pokazao u Japanu, SAD i Italiji su odlični, pa se u tim zemljama Torymus sinensis koristi kao jedino i učinkovito sredstvo za smanjenje šteta od kestenove ose šiškarice. U Europi je do sada jedino Italija svoje kestenove šume zaštitila na ovaj način. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter