Paraziti nadeni i u oslicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I u pothladenim oslicima koji su u Italiju stigli iz Hrvatske pronaden je parazit Anisakis! O tome su nadležne talijanske službe prije dva dana obavijestile europski Žurni sustav uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje te povukle s tržišta zaraženu kolicinu ribe.

Buduci da je rijec o pothladenoj ribi, vrlo je vjerojatno da su tu ribu talijanski trgovci nabavili na nekoj od hrvatskih veletržnica ribom, no ni jucer nam talijansko ministarstvo zdravstva nije potvrdilo odakle je tocno riba stigla. Nakon incuna, i u hrvatskom oslicu pronaden je ovaj izuzetno opasan parazit.

- Rijec je o parazitu kojeg ne ubija ni duboko smrzavanje ribe. Eventualno bi na temperaturi od -20 stupnjeva više od tjedan dana parazit bio uništen, upozorava dr. Ivona Mladineo iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Prema njezinim rijecima, ni svaka termicka obrada ribe zaražene ovim parazitom ne znaci da je potencijalna opasnost za covjeka nestala.

- Španjolci i Talijani zbog toga kod pacijenata cesto rade dodatne testove ukoliko se iz anamneze dozna da su konzumirali ribu, kazala je Mladineo.


Podijeli: Facebook Twiter