Paravinji još jedna 40-godišnja kazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dragan Paravinja koji je u utorak treći put osuđen zbog ubojstva i pokušaja silovanja maloljetne Antonije Bilić iz Drniša, ali i još dva pokušaja silovanja drugih osoba, zbog čega je dobio jedinstvenu kaznu od 40 godina, nakon izricanja presude nije želio slušati obrazloženje suca Damira Romca već je izašao van raspravne dvorane, a njegov je branitelj nezadovoljan odlukom najavio novu žalbu Vrhovnom sudu.

Paravinja je osuđen na na 35 godina zatvora za teško ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić. Za jedan je pokušaj silovanja na području BiH dobio četiri i pol godine, dok je za pokušaj silovanja Omišanke osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, što je objedinjeno u jedinstvenu 40-godišnju kaznu.

Paravinjin branitelj po službenoj dužnosti, odvjetnik Željko Gulišija je nakon presude novinarima rekao da misli kako može doći do još jednog suđenja jer je Vrhovni sud do sada dva puta dao mišljenje koje on tumači na jedan, a sud na drugi način.

"Sporna je pravna kvalifikacija zbog čega ćemo uložiti žalbu pa ćemo vidjeti što će na to odgovoriti Vrhovni sud. Žalit ćemo se. Ja nemam nikakve primjedbe na sud jer je sve odrađeno korektno i profesionalno, ali je normalno da nisam zadovoljan kao što je primjerice odvjetnik obitelji zadovoljan", rekao je Gulišija.

Zastupnik obitelji Bilić, odvjetnik Vinko Ljubičić je izjavio da je njegov komentar na presudu prilično žalostan jer se pokazalo kako je bilo potpuno nepotrebno ponavljanje postupka s obzirom da se ništa novo nije dogodilo, već su u pitanju bili modaliteti, dok se stvarnost zaboravila. Stvarnost je, nastavio je Ljubičić, da se jedan mladi život ugasio na način koji nije primjeren ljudskom poimanju osnovnih vrijednosti, posebno ako se shvati i prihvati činjenica koja je porazna za obitelj, a to je ponašanje nakon djela.

"Meni je vrlo teško reći, ali kada sam jučer u završnoj riječi pokazao fotografiju pokojne Antonije snimljenu desetak dana prije ubojstva zamolio sam sudsko vijeće da pogleda fotografije da vide što je ostalo od nje jer to je zaista teško pojmiti. Kod takvog stanja stvari raspravljati o pravnim modalitetima po meni apsolutno nije primjereno. To je ocjena i stav oštećenih. To i ne mora biti moj osobni stav, ali sam zamoljen da tako izravno i glasno kažem", dodao je Ljubičić.

Kazao je da podržava stav suda i da se po njemu radi o knjiškom primjeru teškog ubojstva. Podsjetio je kako je prva presuda izrečena radi prikrivanja kaznenog djela dok današnja potvrđuje da se radilo o kaznenom djelu teškog ubojstva u tijeku počinjenja drugog kaznenog djela. Dodao je da se radi o nijansama i da ne želi na taj način pristupati predmetu jer se zanemarila bit. Potvrdio je da je prema Zakonu o kaznenom postupku (ZKP) moguće i novo suđenje, ali da misli kako nema razloga za ukidanje te presude. Obitelj Bilić sve je ovo pogodilo i teško im je palo, kazao je odvejtnik koji se s članovima obitelji čuo odmah nakon izricanja presude.

Zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku Sanda Pavlović Lucić je rekla da su zadovoljni kaznom koja je ostala kao i dosadašnje što je izricao Županijski sud u Šibeniku.

"Sada je stajalište Vrhovnog suda bilo drugačije od stajališta suda u Šibeniku. Oni smatraju da se ne radi o ubojstvu radi prikrivanja kaznenog djela pokušaja silovanja već da se radi o ubojstvu radi počinjenja kaznenog djela. To je jedna finesa u razlici i radi se o istom kaznenom djelu, ali o drugom načinu izvršenja. Sud je sada izrekao presudu za teško ubojstvo koje u sebi kumulira kazneno djelo pokušaja silovanja. To je prividni stjecaj što bi mi pravnici rekli. Dakle on je nju ubio kako bi počinio kazneno djelo silovanja", zaključila je tužiteljica.

Vrhovni sud je krajem listopada 2015. ukinuo presudu šibenskog suda kojom je Paravinji u ponovljenom suđenju bila potvrđena kazna od 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić. Obrazložili su da ne dovode u pitanje da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, ali da nije dokazano da je ubojstvu prethodio pokušaj silovanja. Tako nije dokazana kvalifikacija teškog ubojstva radi prikrivanja silovanja. Snimke nadzornih kamera bile su glavni dokaz protiv Paravinje, a pomoću njih je rekonstruirano njegovo kretanje na dan zločina, kao i tragovi žrtvine krvi i sline koje je policija pronašla u njegovom kamionu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter