Paravinja nije državljanin BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da Dragan Paravinja, kojega se sumnjici za ubojstvo Antonije Bilic, nije državljanin BiH te je zahtjev hrvatskog pravosuda za njegovim izrucenjem proslijedio Ministarstvu pravosuda BiH koje treba donijeti konacnu odluku, potvrdila je u cetvrtak Hini glasnogovornica bosanskohercegovackog državnog suda Manuela Hodžic.

"Predmet je sada u Ministarstvu pravosuda BiH koje ce odluciti o zahtjevu Hrvatske za izrucenje, a zahtjev Srbije koja takoder traži Paravinju proslijeden je izvanraspravnom vijecu Suda BiH", kazala je Hodžic.

Iz Suda BiH je pojašnjeno da je Paravinjina odvjetnica po službenoj dužnosti tijekom dana dostavila dokumentaciju koja jasno dokazuje da on nije državljanin BiH, iako je to tvrdio ranije ovog tjedna tijekom saslušanja na sudu na Sokocu gdje mu se sudilo za pokušaj silovanja.

"Postupajuci prema zamolbi Ministarstva pravosuda Republike Hrvatske od 28. lipnja 2011. godine za izrucenje Dragana Paravinje radi kaznenog postupka koji se protiv njega vodi pred Županijskim sudom u Šibeniku, Sud BiH dostavio je ekstradicijski predmet Ministarstvu pravosuda BIH uz suglasnost potraživanog Paravinje da bude izrucen vlastima Republike Hrvatske. Rijec je o pojednostavljenu nacinu izrucenja i bez provedbe kompletnog ekstradicijskog postupka. Za to vrijeme Dragan Paravinja ce biti pod mjerom ekstradicijskog pritvora", stoji u detaljnom priopcenju Suda BiH.

Takoder je objašnjeno kako ce u odnosu na zahtjev Ministarstva pravosuda Srbije od 6. srpnja biti proveden redoviti ekstradicijski postupak s obzirom da je Paravinja izjavio kako se protivi izrucenju Srbiji, koja ga traži radi izvršenja kazne zatvora u trajanju od cetiri i pol godine što ju je zbog silovanja izrekao sud u Sremskoj Mitrovici.

Ivanraspravno vijece Suda BiH sada treba utvrditi postoje li zakonske pretpostavke za izrucenje, a zatim ce se cijeli ekstradicijski spis dostaviti Ministarstvu pravosuda BiH radi donošenja konacne odluku o mogucem izrucenju.

U Sudu BiH je Hini objašnjeno kako ekstradicijski postupak nije povezan sa sudenjem Paravinji koje se provodi na Osnovnom sudu na Sokocu, gdje je završena glavna rasprava po optužnici koja ga je teretila za pokušaj silovanja iz 2002. godine.

Presuda Paravinji u tom slucaju bit ce izrecena u petak no i obrana i optužba na tu presudu, koja nece biti pravomocna, imaju pravo žalbe najprije Okružnom sudu u Istocnom Sarajevu a zatim i Vrhovnom sudu Republike Srpske koji donosi pravomocnu presudu.


Podijeli: Facebook Twiter