Paraolimpijci Sokolović i Mizdrak idu u Soči

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva tjedna nakon što su završena olimpijska natjecanja, ruski Soči će ugostiti i najbolje sportaše s tjelesnim invaliditetom. Oni će od 7. do 16. ožujka nastupiti na 11. zimskim paraolimpijskim igrama.

U Sočiju će nastupiti 585 sportaša iz 44 zemlje među kojima i dva hrvatska paraolimpijca Dino Sokolović i Damir Mizdrak. Obojica će nastupiti u skijanju, Sokolović u konkurenciji sjedećih skijaša, a Mizdrak u konkurenciji slijepih i slabovidnih sportaša.

Hrvatski sportaši s invaliditetom do sada su na paraolimpijskim igrama osvojili 14 odličja, pri čemu tri zlata, tri srebra i osam brončanh odličja, no sve medalje su osvojene na ljetnim igrama. U Sočiju bi napokon mogli i do medalje sa zimskih POI. "Bilo bi sjajno kada bi u Sočiju osvojili i prvo 'zimsko' odličje. Ove godine obilježavamo 50-tu godišnjicu organiziranog bavljenja sporta osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i lijepo bi se poklopilo," kazao je predsjednik Hrvatsko paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić na novinarskoj konferenciji u hotelu Antunović.

Glavi hrvatski kandidat za odličje je 25-godišnji Zagrepčanin Dino Sokolović, koji se trenutačno nalazi među pet najboljih slalomaša i među deset najboljih veleslalomaša u Svjetskom kupu. "Bit će teško, bit će žestoka borba za medalje. Konkurencija će biti vrlo jaka, čak 13 skijaša u slalomu ravnopravno konkurira za medalju. Nadam se borbi za medalju, maksimalno ću riskirati i pokušati pružiti svoj maksimum," kazao je član Monoski kluba Zagreb.

Sokolović u Soči odlazi u odličnoj formi nakon što je u St Moritzu izborio pobjedu i drugo mjesto u slalomu, te četvrto mjesto u veleslalomu. "Dino je time postao prvi hrvatski skijaš koji je nakon Ivice i Janice Kostelić pobijedio u nekom FIS natjecanju," dodao je direktor paraolimpijske ski reprezentacije Dragan Katunar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter