Paraolimpijac Pistorius optužen za ubojstvo zaručnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim invaliditetom Južnoafrikanac Oscar Pistorius optužen je za ubojstvo svoje zaručnice, a policija je potvrdila kako je 30-godišnja manekenka Reeva Steenkamp upucana u glavu, ruku i prsa.

"Djevojka je pogođena s četiri metka," potvrdila je glasnogovornica policije Katlego Mogale. Okolnosti u kojima je došlo do tragedije još uvijek su nejasne. Prvo se sumnjalo da je Pistorius pucao u djevojku jer je mislio da se radi o provalniku, ali policija je odbacila takvu teoriju.

Šesterostrukog paraolimpijskog pobjednika i prvog atletičara s amputacijom koji je nastupio na olimpijskim igrama u petak čeka saslušanje na Kaznenom sudu u Pretoriji. Saslušanje je trebalo biti održano već danas, ali je odgođeno za petak ujutro. Policijski službenik Denise Beukes je otkrio medijima kako je u Pistoriusovom domu već bilo slučajeva 'kućnog nasilja', također, od ranije je poznato kako je Pistorius u kući držao vatreno oružje, među kojim i 9-milimetarski pištolj kojim je usmrćena Steenkamp.

Pistorius je postao prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja.

Pistorius je rođen je s urođenom manom i prije prvog rođendana amputirane su mu noge ispod koljena. U srednjoj školi bavio se ragbijem, vaterpolom i tenisom, no najveće rezultate je postigao u atletici. Uspio je i pobijediti atletske moćnike izborivši se za nastup u konkurenciji zdravih sportaša. Problem je nastao jer su čelnici Međunarodne atletske federacije (IAAF) smatrali kako ga proteze stavljaju u prednost pred ostalim atletičarim koji nemaju tjelesna oštećenja. Zeleno svjetlo za nastup dobio je tek nakon što se žalio Arbitražnom sudu u Lausanni koji je presudio u njegovu korist.  (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter