Paralelni univerzumi izmišljenih bića


U organizaciji udruge MedulinArt, u medulinskom Multimedijalnom centru u izložbenom prostoru 3M priređena je dvodnevna izložba Marija Devčića i Borjana Radolovića, pod nazivom "Friday 13th".

Otvorenje je, kao što i sam naziv kaže, bilo u petak 13., na datum koji je omiljena tema horor filmova i smatra se "nesretnim danom". U tom duhu bila je i izložba koja je privukla brojne ljubitelje "mračne" estetike - jer radovi ove dvojice mladih umjetnika, kipara Marija Devčića i fotografa i slikara Borjana Radolovića, otvaraju dimenziju nekog paralelnog svijeta - prožetog mistikom i bićima čudnovatog izgleda koja plijene pažnju promatrača, a opet, ova djela su nabijena emocijama i nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Otvorenje izložbe bilo je u duhu izloženih djela, uz glazbenu podlogu žestokih rifova metal glazbe, a posjetitelje je posebno zanimao šah Marija Devčića s figurama kao iz horor filmova.

Kako je rečeno na otvorenju izložbe, Mario Devčić izrađuje skulpture od tradicionalnih materijala poput drva i gline koje miješa s metalom i plastikom te stvara spoj sirovih impulsa, želja i strahova. Ulazi u svijet kiparstva sa željom i nadom u bijeg od zastrašujuće realnosti povezane s posljedicama rata. Iako bi se uz tu premisu moglo zaključiti da su mu radovi pesimistični, riječ je o pozitivnom procesu, jer stvaranje ovih djela jest proces samoiscjeljenja duše za toga mladog perspektivnog umjetnika.

Medulinski umjetnik Borjan Radolović objedinjava fotografiju i crtež uz računalne manipulacije. Tako su u Medulinu predstavljeni njegovi radovi iz ciklusa "Imaginarna enciklopedija životinja", na kojima Borjan predstavlja izmišljeni svijet pseudofaune. Uz izložene radove, prikazana je projekcija fotografija "Kozmički brevijar za djecu i nezaposlene". Njegovi radovi, makar se zasnivaju na obrađenoj fotografiji, izgledaju kao da su uhvaćene scene iz nekog filma Tima Burtona. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter