Paralelni intervju: Kajin vs. Jakovčić

Jakovčić: Ipak još ne idem iz politike, Kajin: Prepoznat će nas u Hrvatskoj (M. ANGELINI)
Jakovčić: Ipak još ne idem iz politike, Kajin: Prepoznat će nas u Hrvatskoj (M. ANGELINI)

Nakon višemjesečne svojevrsne političke krize u Istri, ili barem u ovdašnjoj vladajućoj stranci, sučelili smo dvojicu najbitnijih aktera ove nove političke slagalice. Dakako, riječ je o Damiru Kajinu i Ivanu Jakovčiću.

Intencija nam je bila obojicu sjesti za isti stol i doslovce ih sučeliti, no unatoč našim željama, Kajin i Jakovčić očito to nisu željeli ni na simboličkoj razini, ni doslovno - pa su na naša identična pitanja odgovorili zasebno.

Jeste li spremni na pomirbu i kompromis za dobrobit stranke?

Kajin: S čovjekom koji je davno rekao da na mene ne računa i kojemu je ispred svega osobni interes nemam što tražiti. Sve ću napraviti za dobrobit Istre s građanima Istre. Njih nikada nisam izdao. Nije Damir Kajin Jadranka Kosor kao što poručuje Uljančić. Po tome bi Jakovčić trebao biti Sanader, a IDS HDZ. No, Kosor je na slobodi.
Jakovčić: Mislim da dijalog nema alternative. Mada me Damir na stotine puta i na stotine mjesta izvrijeđao, uvijek treba razgovarati. To od nas očekuju članovi IDS-a i mnogi građani Istre.

Što tražite od centralne vlasti za Istru?

Kajin: Ne da tražim, realizirat ću s ovom vlasti ono što Istrijani traže - od bolnica, prometnica, vodoopskrbe do radnih mjesta, novih obrta… Ova vlast je moja vlast, za razliku od vlasti Ive Sanadera koja je spuštala u Istru 60 milijuna, a povlačila iz Istre milijardu kuna, ali je Jakovčiću bila partner jer je bio dogovor da nitko nikoga ne dira. Šeks bi rekao: "Kada je netko od ministra prozvao Nina, Sanader bi tog ministra pozvao na raport". Borit ću se svim sredstvima da se Hrvatska decentralizira, ali to ću učiniti kroz vlast jer drugačije neće ići.
Jakovčić: Pa tražimo samo ono što nam i pripada, ali to baš ne ide najbolje. Bilo je iznimno teško za vrijeme vladavine HDZ-a bilo što napraviti za Istru, a sada očekujemo sve. U puno navrata rekao sam Milanoviću: "Od tebe ne očekujemo puno, od tebe očekujemo sve". Ja sam proputovao Hrvatsku s njim i vikao po trgovima "Vlada Zorana Milanovića bit će prva prava naša Vlada!" Međutim, to tek treba dokazati. Istra opet previše daje, a dobiva mrvice!

Preko čega ne biste prešli kada je u pitanju Istra?

Kajin:
Preko koalicija s HDZ-om, Sanaderom, i preko ovoga što se radi IDS-u koji kao narodnu stranku valja vratiti narodu. Umorna je Istra od ove lakoće vladanja.
Jakovčić: Pa preko onoga što nam se potiho sprema, a to je utapanje Istre u neku fiktivnu makroregiju.

Nije li došlo vrijeme za jači regionalizam i autonomiju Istre?

Kajin:
Vrijeme regionalizma nikada nije prošlo, ali je prošlo vrijeme lažnog prikazivanja regionalizma, kao što to čini Jakovčić. Ne možete trgovati sa Sanaderom i sebe prikazivati regionalistom ili da ste za autonomiju Istre. To ne ide skupa. U Istri su već ostvarili autonomiju Jakovčić i njegovi gradonačelnici koji upravljaju s dvije milijarde kuna, koji kontroliraju medije i skupo plaćaju PR koji iz Zagreba vodi politiku u Istri.
Jakovčić: Da. Međutim, kako stvari stoje, ni Milanovićeva Vlada nije za decentralizaciju jer imamo očite tendencije nove centralizacije. Mislim da će se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju vrlo brzo otvoriti pitanje regionalne autonomije za Istru. Ako desetine europskih regija uživaju regionalnu autonomiju ne narušavajući time državni integritet, onda i Istra ima pravo na takav status.

Tko bi bio bolji župan, Kajin ili Jakovčić?
Kajin: Pozivam ga da iziđe na izbore u svibnju i da građani odluče, a ne plaćenici.
Jakovčić: Vrijeme je za nove ljude. Istra ima sjajne gradonačelnike i mnogo pojedinaca koji mogu preuzeti odgovornu funkciju župana Istre. Damir i ja smo puno dali Istri, ali vrijeme je da na scenu dođu novi, dokazano uspješni, mlađi ljudi. (Cristian Bruno GALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter