Paraglajderom se spustio u nuklearku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica aktivista su u srijedu uspjela uci u krug dviju nuklearnih centrala - u Bugeyju na istoku Francuske te u Civauxu u središnjem dijelu zemlje, nakon cega su obojica privedena.

Aktivist Greenpeacea u srijedu je motornim paraglajderom preletio iznad nuklearne centrale u Bugeyju, na istoku Francuske, i zatim sletio u krugu centrale, nakon cega ga je policija privela.

- Aktivist Greenpeacea doletio je paraglajderom u srijedu ujutro. Preletio je centralu, bacio dimnu bombu i sletio u krugu centrale gdje je uhicen, priopcila je policijska uprava departmana Aina.

U srijedu prije podne je 53-godišnji Herve Couasnon uspio uci u krug nuklearne centrale u Civauxu, nakon cega ga je privela policija.

- Akcijama se htjelo poslati poruku dvojici kandidata u drugom krugu predsjednickih izbora (Nicolasu Sarkozyju i Francoisu Hollandeu, op.a.) koji negiraju nuklearnu opasnost. Htjeli smo demonstrirati napad izvana, nešto poput pada zrakoplova, rekla je za agenciju AFP Sophia Majnoni koja je u francuskom Greenpeaceu zadužena za nuklearna pitanja.

U prosincu su aktivisti Greenpeacea, htijuci upozoriti na propuste u sigurnosti nuklearnih objekata, izveli spektakularnu operaciju i uspjeli uci u centrale Nogent-sur-Seine i Cruas.


Podijeli: Facebook Twiter