Paradoksalna glad za pokretom i mirnoćom

Kadar iz filma Lee Vidaković "Sestre"
Kadar iz filma Lee Vidaković "Sestre"

"Ciklično ponavljanje odnosno ritual, motiv je koji često koristim u radovima, dok je forma instalacije čiji je nositelj animirani, lutka film, medij kojem se ponovno i ponovno vraćam, sažimajući u ovoj formi paradoksalnu glad - za pokretom i mirnoćom u isto vrijeme, kaže vojvođanska umjetnica Lea Vidaković, čija je samostalna izložba pod nazivom "Sestre/Sisters" otvorena do utorka 19. kolovoza u Galeriji Anex, stražnjem prostoru pulskog Multimedijalnog centra Luka.

Soba - ključ čitanja filma

Riječ je o istoimenom osmominutnom animiranom filmu/triptihu "Sestre" koji se prikazuje u dnu ovog stražnjeg prostora Luke, a bočno mu je pridružen iznimno dojmljiv minijaturni set napuštene sobe, prostor koji je ujedno i ključ čitanja sva tri filma. Ova minijaturna, diskretno osvijetljena soba je tabu, a jedino privilegirani voajer, posjetitelj izložbe, može svjedočiti ovom prostoru.

Komorniji, vizualno slojevit, ali i zvučno sugestivan animirani film "Sestre" pobuđuje atmosferu slika Flamanskog zlatnog stoljeća, gdje su sestre zatočene u melankoliji koja proizlazi iz brige i tuge za onom koja nedostaje. Rad se sastoji iz tri animirana filma od kojih svaki prikazuje portret po jedne sestre.

Nagrađeni rad

Autorica se propitivanjem mogućnosti predstavljanja animiranog filma u galerijskom ili drugom prostoru van festivalskog konteksta bavi aktivno i dugo koliko, i medijem lutka animacije, ispitivanjem njene forme i strukture naracije zastupljene u ovom mediju. Film je nastao 2012. na master studijama audiovizualne umjetnosti na Royal Academy of Art KASK u Belgiji. Prikazan je na nekoliko izložbi, 70-ak festivala širom svijeta i osvojio je tri nagrade. Lea Vidaković potpisuje režiju, izradu lutaka i setova, svjetlo, animaciju i montažu, a zvuk Hrvoje Radnić.

Lea Vidaković  (1983.) je multimedijalna umjetnica koja svoje radove izvodi u mediju lutka animacije, umjetničke instalacije i performansa. Prije četiri godine je završila studij animiranog filma u Norveškoj, a godinu kasnije diplomirala je na grafičkom odsjeku zagrebačke Akademije likovne umjetnosti. Prije dvije godine završila je master studije audiovizualnih umjetnosti na Royal Academy of Art KASK u Belgiji, gdje je i realizirala rad "Sestre". Od ove godine pohađa doktorski studij na temu fragmentiranog narativa u animiranim instalacijama, na Nanyang Technological University u Singapuru. Izlagala je na brojnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu te je više puta nagrađivana. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter