Paradoks fikcije: bilješke o mjestima industrijske proizvodnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

MP3 platforma u suradnji s kolektivom OAZA iz Zagreba i udrugom Zvona i Nari iz Ližnjana od 27. studenog do 2. prosinca u Društvenom centru Rojc organizira besplatnu radionicu istraživanja i reinterpretiranja mikrokulture industrijske proizvodnje u Istri kroz tekst i dizajn.

Cilj radionice je preispitivanje i poticanje dijaloga o određenim zanimljivostima kulturne industrijske baštine i njihovim širim društvenim implikacijama. Program radionice odvijat će se pod vodstvom mentorica iz područja dizajna (Umjetnička organizacija Oaza – Maja Kolar i Ivana Borovnjak) u komunikaciji s grupom književnih zagovaratelja udruge Zvona i Nari iz Ližnjana (Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen). Polaznike će, s ciljem dobivanja uvida u širi kontekst odabranih mjesta i industrija, upoznati povjesničar prof. dr. Miroslav Bertoša (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) te antropolog i etnolog doc. dr. Andrea Matošević (Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma).

Tijekom posjeta lokacijama, u razgovoru sa stručnjacima iz područja urbane antropologije, povijesti i književnosti, te posrednim upoznavanjem mikrokulture lokaliteta i njezinim direktnim korisnicima, polaznici će odabrati inicijalne motive za svoja istraživanja.

Obzirom na interdisciplinarnu prirodu radioničkog procesa i blisku suradnju dizajnera i autora iz područja literarnog, novinarskog i kritičkog pisanja, od polaznika se očekuju najprije tekstualne interpretacije odabranih motiva. Potencijali teksta i osobitosti tekstualnih formata koristit će se kao inspiracija za daljnji razvoj projekata.

Radionica je namijenjena studentima, dizajnerima, etnolozima, antropolozima i komparatistima do 35 godina starosti.

Za sudjelovanje na radionici možete se prijaviti slanjem e-maila na adresu: [email protected], a rok za prijavu je 19. studeni. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter