Paradiso je punoljetan!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako punkeri zamišljaju raj? Kao kad Monteparadiso slavi punoljetnost. Kolektivno i subkulturno na to su pitanje odgovorili sinoc, na prvoj veceri 18. Monteparadiso hardcore punk festivala koji se još danas održava u unutrašnjem dvorištu Rojca. Iako je kiša prijetila cijelog cetvrtka, trodnevni punkerski mikrokozmos u i ispred Rojca za to ne mari. Iako tek prva vecer festivala, oni krecu kao da im je posljednja. Jednom godišnje Rojc doslovce živi. Gdje god se okreneš - gužva. Ljudi veseli i prijateljski raspoloženi. "Monteparadiso, sretan ti rodendan. Tvoja djeca", pisalo je pored 18 zapaljenih svjecica u kuhinji, a ideje koje se tamo kuhaju, stvaraju festival.



Nakon ponoci cestitka dostojna onoga što Monteparadiso jest. Cetveroclani S.M.C. - pulski bend u naponu snage krajem 90-ih, a ciji su clanovi, s ostalima, udarili temelje festivalu i kolektivu, stvarali Monteparadiso i dali znacenje sintagmi "Pula punk" - penju se na binu s tortom u rukama. Prepun klub gasi obljetnicke svjecice.

Nakon višegodišnje pauze, S.M.C., punim imenom Spiridon Mekas Crust, ponovno se okupio zbog Paradisovog rodendana. S probama su poceli prije dva mjeseca, a žestina i aktualnost preksinocne izvedbe posramila bi puno mlade glazbene kolege. U festivalskoj maniri, polusatni nastupi bez bisa, no dovoljno da se obožavatelji prisjete kako uživo zvuce "Recimo ne", "HPP", "Kaos pank", "Biracina", "Optimist" ili pak njihova verzija Hiatusove "Show of pain". Ukratko, nastup veceri.

Od clanova kasnije saznajemo da su prezadovoljni nastupom. Bez konkretnih planova, ali sigurni da ovo nije kraj. Kažu da bi voljeli na zimu u Puli napraviti feštu za ekipu, istu onu koja ih je podržavala prije deset godina, a to radi i danas. "Nikad nismo svirali pred ovakvom ekipom", kažu i u šali dodaju da im je to vrhunac karijere.



Zbog kiše je bina premještena u Monteparadisov klub u podzemlju Rojca - ekstremni ljetni uvjeti za najizdržljivije pored nabrijanog razglasa. A njih je bilo - klub je od benda do benda bio krcat, kao i unutrašnje dvorište. Koncerti najavljeni u 21 sat pocinju sa sasvim pristojnim polusatnim zakašnjenjem.

Nastupilo je sedam bendova, a osim S.M.C.-a, to su Socijalna služba, Brivido, Unutrašnja emigracija, Social Chaos, One Step Away i Cancer Spreading. Hardcore punk u svim kombinacijama, prvog dana ipak više glazbena kulisa punk susreta. Nakon dva sata ujutro bendovi napuštaju binu, a nastavlja se uz glazbu nasumicnih DJ-a, od crusta do Johnnyja Casha.

Prizori standardno paradizovski, u dvorištu puno šatora i automobila, živopisnih prizora, zanimljivih i nesvakidašnjih likova i stilova. Unutra nezaobilazne distribucije, punkerima prilika da obnove imidž, od odjece do glazbene kolekcije.


Podijeli: Facebook Twiter