"Parada" postaje regionalni hit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je film "Parada" poznatog redatelja Srdana Dragojevica u Srbiji od studenoga pogledalo više od 300 tisuca gledatelja, tragikomicna prica o konstantnoj bitci izmedu dva svijeta u današnjem društvu, podijeljenom izmedu tradicionalisticke, homofobne vecine i liberalne manjine sve je veci hit i u Hrvatskoj. Naime, preko 50 tisuca gledatelja u hrvatskim kinima u nepunih je mjesec dana odlucilo provjeriti je li redateljska palica Srdana Dragojevica i ovog puta zaslužna za film koji istovremeno i nasmijava i izaziva ganuce do suza.

Inace, "Parada" je nastala u koprodukciji cetiriju zemalja - Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije. U Srbiji ga je u razdoblju od studenoga do sada pogledalo 304 tisuce gledatelja. Uslijedila su otvaranja u kinima Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, a "Parada" je na odlicnom putu da postane hit.

"Parada" je film koji je još jednom spojio Hrvate, Srbe i Bošnjake te na osebujan nacin opisao njihove medusobne odnose. Glavne uloge u ovoj tragikomediji tumace Nikola Kojo i Mišo Samolov, a uloge ima i nekoliko hrvatskih glumaca - Dejan Acimovic i Goran Navojec igraju u nekim od glavnih uloga te Ivica Zadro i Vedran Mlikota u manjim, sporednim ulogama.

Inace, "Parada" je uvrštena u službeni program ovogodišnjeg 62. medunarodnog filmskog festivala u Berlinu koji se održava od 9. do 19. veljace. Bit ce prikazana u sklopu "Panorame" kao jedan od prvih 20 naslova u tom programu, odabranih medu nekoliko tisuca prijavljenih filmova. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam nagrada, od kojih su najznacajnije Panorama Audience Award - nagrada koju dodjeljuje više od 20 tisuca posjetitelja Berlinala te nagrada Teddy, najznacajnija svjetska nagrada za filmove koji se bave queer i LGBT pitanjima. (D. Ba./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter