Parada na Crvenom trgu povodom Dana pobjede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalna vojna parada povodom Dana pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu održana je u srijedu na Crvenom trgu u Moskvi uz sudjelovanje više tisuca vojnika i stotinjak vojnih vozila, javljaju ruski mediji.

Ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov izvršio je smotru parade uz vojnu muziku koja je odjekivala trgom, a dogadaj su iz svecane lože pratili najviši ruski dužnosnici, ukljucujuci predsjednika Vladimira Putina i novoizabranog premijera Dmitrija Medvedeva. Na tribinama na Crvenom trgu takoder su bili, veterani rata, predstavnici javnih organizacija te veliki broj stranih gostiju.

"Rusija provodi politiku jacanja sigurnosti u svijetu i mi imamo veliko moralno pravo principijelno i uporno braniti svoja stajališta zato što je naša zemlja podnijela glavni udarac nacizma i docekala je neprijatelja s junackim otporom odredivši ishod rata", kazao je Putin na paradi povodom 67. godišnjice pobjede sovjetskog naroda u Velikom domovinskom ratu. To je bio njegov prvi veci govor od povrataka u Kremlj.

Putin je u svom govoru pozvao da se ne zaboravi zašto je poceo rat te da se analiziraju lekcije iz tog rata buduci da su one i sada aktualne.

Paradu na Dan pobjede, koji Rusi smatraju najvecim nacionalnim praznikom, uživo je pratilo više od 250 akreditiranih novinara. U paradi je sudjelovalo više od 14.000 vojnika i više od 100 komada vojne opreme, medu kojom bacaci medukontinentalne balisticke rakete Topol-M, sustavi zracne obrane S-400 Triumph, sustavi zracne obrane Pantsir S-1, balisticki projektili Iskander-M, oklopni transporteri i tenkovi. Motorizirana kolona protezala se na više od jednog i pol kilometra.


Podijeli: Facebook Twiter