Parada između četiri zida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Beogradu je u subotu pod zaštitom jakih policijskih snaga i bez incidenata održana "Parada između četiri zida", nakon što je prije tri dana MUP Srbije zabranio mimohod pripadnicima LGBT populacije na beogradskim ulicama. U prepunoj dvorani Medija centra skupu su nazočili šef Delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert i švedska ministrica za europske poslove Birgitta Ohlsson, koja je svoj dolazak ranije najavila. 

Prije početka "Parade između četiri zida" ispred ulaza u Medija centar postavljen je policijski kordon, a u okolnim ulicama i kvartovima raspoređene su postrojbe interventne policije i žandarmerije, opremljene za razbijanje demonstracija. Članovi Organizacijskog odbora ovogodišnje Parade ponosa skup su okončali jednominutnim prosvjedom ispred zgrade Medija centra na Terazijama. Sjedeći na stiroporu, uz zastave duginih boja koje simboliziraju LGBT pokret, oni su istaknuli transparent sa brojevima 28. 09. 2013. najavljujući za kad zakazuju sljedeću Paradu ponosa. "Nadamo se da će vlasti imati dovoljno vremena da nam za godinu dana omoguće šetnju od 970 koraka", poruka je organizatora ovogodišnje gay parade. Premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić izjavio je beogradskom dnevniku "Press" da je 80 posto građana Srbije protiv održavanja gay parade i da bi u Beogradu došlo do krvoprolića da Pride nije zabranjen.

"Bolje da me pljuju što sam zabranio Paradu, nego zato što sam dozvolio da dođe do krvoprolića, a sve sigurnosne procjene ukazuju na to. Čak i da smo angažirali više od 5.000 policajaca došlo bi do nemira, tuča, pala bi krv", rekao je Dačić. Prema njegovu sudu, u neredima izazvanim Paradom ponosa bile bi napadnute i zgrade veleposlanstava zapadnih zemalja. Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je u četvrtak održavanje Parade ponosa i svih javnih skupova zakazanih za subotu, a organizatori Pridea najavili su da će se zbog te odluke obratiti Ustavnom sudu. Vlasti u Beogradu zabranile su Paradu i prošle godine, a 2010. Parada ponosa je održana, ali je okončana sukobima policije i ultranacionalističkih skupina i huligana u kojima je ozlijeđeno više od 150 ljudi, od kojih 130 policajaca.  Nakon što je MUP Srbije zabranio gay pride i održavanje svih javnih skupova, vodstvo Nogometnog saveza Srbije (FSS) pomaknulo je sve utakmice prve i druge lige za nedjelju. Nisu odigrane ni utakmice nižih liga u Beogradu i okolici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter