"Paquita" umaških plesača


Za baletnu je školu ''Carlotta Grisi'' protekla školska godina 2015./2016. bila izuzetno dinamična i vrlo uspješna. Polaznice škole su tako osvojile brojna natjecanja i odličja, među kojima 1. mjesto na međunarodnom natjecanju Dance Open Prag 2015., 2. mjesto na Susretu plesnih grupa Istre u Pazinu i 1. mjesto na hrvatskom natjecanju TREPS Festival Zagreb. Bitno je istaknuti i veliki uspjeh učenice Lune Jušić koja je prošla audiciju u Accademia Teatro alla Scala u Milanu, gdje će i nastaviti svoje baletno školovanje.

Tako je voditelj i koreograf Nicolae Vasc odlučio obraditi još jedan u nizu velikih naslova klasičnog baleta i to, ''Paquitu'' i time okruniti najuspješniju godinu u povijesti škole. Umaška i bujska kinodvorana su tokom vikenda postale pozornice talenta i ljubavi prema plesu gdje je izveden jedan od najslavnijih primjera klasicizma u baletu i jedan od najtežih za izvođenje.

''Paquita'' je izvorno djelo francuskog kompozitora Edouarda Deldevezea (1817-1897), koji je prvi puta izveden u Salle le Peletier u Parizu godine 1845., u koreografiji francuskog plesača i koreografa Josepha Maziliera, poznatog i po koreografiji baleta Le Corsaire. Koreograf Marius Petipa i francuski plesač Malevergne postavili su godine 1847. ''Paquitu'' u Mariinskom teatru u Sankt Petersburgu. Trideset i pet godina kasnije, Petipa je zatražio od kompozitora Minkusa da mu napiše glazbu za nove baletne brojeve kojima je nadogradio ovaj balet, Pas de trois i Grand pas de deux, dijelove koji se danas jedino i izvode kao dio divertissementa.

Bitno je istaknuti da je premijeru u Parizu plesala Carlotta Grisi, čuvena balerina čije ime umaška škola ponosno nosi. Izvođenjem ovog baleta sve su polaznice škole pokazale svoje znanje i vještine koje posjeduju i koje su stekle tokom rada, u obliku plesnih koraka složenih za svaku grupu. Valja istaknuti i nastup Australke Natalie Horsnell i Talijana Andree Schifana, dvoje vrhunskih plesača i nositelja glavnih uloga u baletnim predstavama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter