Paprike i celer za bolje pamcenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prehrana koja obiluje luteolinom smanjuje upalne procese u mozgu koji se pripisuju procesu starenja i povezuju sa slabljenjem pamcenja, objavio je strucni casopis Journal of Nutrition.

Luteolin je spoj koji se može pronaci u mnogim biljnim vrstama ukljucujuci mrkvu, papriku, celer, maslinovo ulje, mentu, ružmarin i kamilicu.

U fokusu istraživanja bile su mikroglija stanice – specijalizirane stanice imuniteta koje se nalaze u mozgu i lednoj moždini. Razlicite infekcije stimuliraju mikroglija stanice na proizvodnju signalnih molekula zvanih citokini koje aktiviraju niz kemijskih reakcija u mozgu.

Starenjem mikroglija stanice izgube sposobnost odgovarajuce regulacije i prekomjerno proizvode citokine što pridonosi kognitivnom propadanju i razvoju neurodegenerativnih bolesti.

Istraživanje je pokazalo kako suplementacija luteolinom djeluje pozitivno na kognitivno zdravlje jer utjece direktno na mikroglija stanice koje zatim smanjuju proizvodnju citokina u mozgu.


Podijeli: Facebook Twiter