Paprene kazne za prodaju stana bez energ. certifikata

Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)
Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)

Pooštravanje uvjeta za prodaju kuća, zgrada, stanova i poslovnih prostora obaveznim uvođenjem energetskog certifikata od 1. siječnja unijelo je nemir na ionako slabašno nekretninsko tržište.

Iako je obaveza pribavljanja energetskog certifikata već postojala u zakonu, od 1. siječnja 2014. ona će se, shodno direktivi Europske komisije, strogo primjenjivati. Vlasnici nekretnina koji oglase prodaju bez postojećeg energetskog certifikata, odnosno agencije koje se time bave, bit će novčano kažnjeni, a brigu o tome vodit će trgovinski inspektori.

"Novčane kazne propisane su Zakonom o gradnji", kažu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja" te preciziraju: "Za pravnu osobu koja oglašava prodaju nekretnine bez da je naveden podatak o energetskom razredu novčana kazna može iznositi od 15.000 do 30.000 kuna. Za fizičku osobu novčana kazna za isti prekršaj može iznositi od 5.000 do 10.000 kuna."

 U tome ministarstvu naglašavaju da je obavezu pribavljanja certifikata dužan ispuniti vlasnik nekretnine - bez obzira prodaje li stan ili kuću osobno, preko internetskog oglasnika ili ovlaštene agencije.

Za objavu oglasa bez navođenja energetskog certifikata, napominju nadležni, ne mogu odgovarati mediji koji ih objavljuju, nego isključivo građani i tvrtke koji su vlasnici nekretnina na prodaju. Ističe se da nije po zakonu navesti kako je "certifikat u izradi". (piše D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter