Papir kao dekoracija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papir, u raznim obradama i teksturama, zadobiva najrazlicitija lica. Papir je vrlo podatan materijal i može se aplicirati na gotovo sve površine. Može se rezati, trgati, savijati, bušiti, lijepiti, oslikavati i iscrtavati. U interijerima, papir je idealno sredstvo brze i upecatljive preobrazbe svakog prostora ili komada namještaja.

K tome, papir djeluje insiprativno i poziva na igru i eksperimentiranje, a upravo je to ono što ga cini dragocjenim saveznikom u dizajnu i umjetnosti.

Krevet bez uzglavlja dobit ce na težini i znacenju tako što cemo na zidu iza njega napraviti dekoraciju od papira koja ce ga simulirati. Možemo se inspirirati baroknim uzglavljima francuskih kreveta, no "uzglavlje" može postati i krošnja stabla, duga ili veliki cvijet.

Nakon što smo izabrali odgovarajuci oblik, valja pripremiti šablonu. Preciznu malu skicu prenosimo na papir koji cemo lijepiti na zid u mjerilu 1:1 pomocu kvadratne mreže. Povlacimo jedva vidljive linije dok nismo zadovoljni rezultatom. Nakon toga jace prelazimo preko gotovog crteža. Sada valja izrezati dobiveni crtež i pažljivo ga zalijepiti za zid.

Na ovaj nacin možemo naglasiti i druge komade namještaja poput kauca ili komode. Ako smo u prilici nabaviti ostatke ili uzorke tapeta - no poslužit ce i obicni ukrasni papiri, možemo ih iskoristiti za dekoraciju jednog zida ili jednog njegovog dijela.

Živahne boja i dezeni ce odlicno pristajati u djecjoj sobi, florealni ili geometrijski motivi sofisticiranijih i prigušenijih tonova upotpunit ce dnevnu sobu ili hodnik.

Razlicite uzorke režemo u kvadrate jednakih dimenzija i slažemo ih na zid poput kolaža, kombinirajuci boje i dezene. Bitno je precizno rezati kvadrate kako bi se prilikom lijepljenja na zid, stranice savršeno spajale jedna na drugu.

Zastarjela komoda ili ormar živnut ce presvucemo li ih u potpunosti raznobojnim papirima. Boje i dekoracije biramo prema našem ukusu i prostoriji u kojoj se namještaj nalazi. To može biti elegantna crno-bijela kombinacija fotokopija s tekstovima ili grafikama, cvjetni dezeni u raznim bojama za romanticni ugodaj, motivi ptica i zelenila za blago orijentalni vintage efekt.

Dobivenu dekoraciju lakiramo bezbojnim lakom kako bismo zaštitili površine i ucinili ih perivim.

Kao ukras u nekoj prostoriji doma, odlicno ce poslužiti velike kugle od plisiranog papira. Jednostavno ih je napraviti, a rezultat je dojmljiv.

Velicina kugle ovisi o širini papira koji plisiramo. Papir presavijamo svakih 1,5 do 2 centimetra dok ne dodemo do kraja (vidi sliku). Tako presavijenom papiru škarama zaoblimo krajeve i presavijemo ga po sredini. Kroz sredinu papira provlacimo tanku žicu poput one za pravljenje ogrlica.

Nastavljamo na isti nacin s ostalim listovima papira koje dodajemo na žicu. Za jednu kuglu potrebno je otprilike 8-10 listova papira. Krajeve papira, nakon što su nataknuti na žicu, otvaramo poput lepeze i polako popunjujemo volumen dok ne poprimi lijepi oblik rascvjetane kugle.

Jednu ili više kugli zatim vješamo za strop prozirnim plasticnim koncem. Ako imamo više kugli, možemo ih objesiti na blago razlicite visine kako bi cijela kompozicija dobila na razigranosti.


Podijeli: Facebook Twiter