Papini protumafijaški stavovi izazvali napetosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protumafijaška retorika pape Franje i financijske reforme u Vatikanu izazivaju napetosti između mafije i crkve, rekao je talijanski tužitelj u razgovoru za agenciju Reuters.

Nicola Gratteri, glavni tužitelj u borbi protiv kalabrijske mafije, odbacio je tumačenja da mafija želi ubiti Papu koja su uslijedila u srijedu nakon njegovog intervjua jednom talijanskom listu.

Gratteri je, umjesto toga, rekoa da je naprosto ukazivao da su mafijaške bossove razljutila Papina nastojanja da prekine povijesne veze koje je 'Ndrangheta, kako se naziva kalabrijska mafija, održavala s katoličkom crkvom.

"S obzirom da je mafiji za nadzor njenog teritorija potreban opći konsenzus ona mora izgledati bliska crkvi", rekao je Gratteri Reutersu u srijedu navečer.

"Papa Franjo jasno govori da nema kompromisa s mafijama koje iznuđuju i ubijaju".

Mafijaški šefovi uspostavljaju bliske odnose s lokalnim svećenicima kako bi pokazali da je njihova vlast priznata, rekao je, a njihov najvažniji godišnji skup održava se u svetištu Majke Božje od Polsija u planinama Kalabrije.

Vjerski simboli također su važni 'Ndrangheti. Tijekom inicijacije, koju članovi nazivaju krštenjem, član drži goruću sliku arhanđela Mihovila dok zavjetuje život organizaciji, rekao je Gratteri.

Papa Franjo je u svibnju u govoru na Trgu Svetog Petra pozvao mafijaše da se pokaju, kao što je i prije 20 godina učinio papa Ivan Pavao II na Siciliji.

"Moje su misli s patnjama žena, muškaraca pa i djece koje iskorištavaju mnoge mafije čineći ih robovima", rekao je Franjo. "Oni to ne mogu činiti, oni ne mogu našu braću činiti robovima. Moramo se moliti Gospodu da te mafijaše preobrati Bogu".

Zločinačke organizacije od Papinih riječi možda i više smetaju reforme koje su uvode kako bi financijsko poslovanje Vatikana postalo transparentnije, što je za sada jedna od glavnih ciljeva Franjina pontifikata, rekao je Gratteri.

Trgovinom droge, iznudama i drugim nezakonitim aktivnostima sicilijanska Cosa Nostra, kalabrijska 'Ndrangheta i napuljska Camorra zajedno ostvaruju promet od 116 milijardi eura, po procjenama Ujedinjenih naroda.

Ilegalni prihodi mafije, prije no što se mogu trošiti, moraju se "prati" kako ne bi privukli pozornost vlasti. Vatikan je prošlog mjeseca donio zakon koji treba spriječiti pranje novca kroz vatikansku banku.

Iako nema dokaza da je 'Ndrangheta za pranje novca koristila vatikansku banku, službenog naziva Institut za religijske poslove (IOR), ta je institucija dugo bila poznata po netransparentom poslovanju, rekao je Gratteri.

Vatikan je u četvrtak odbacio možebitne mafijaške prijetnje Papi, "Sveta Stolica uopće nije zabrinuta, nema uzbune", rekao je glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter