Papin tajnik zadužen za nadzor Vatikanske banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo je u četvrtak svog osobnog tajnika Alfreda Xuereba zadužio da nadzire aktivnosti Vatikanske banke, izvješćuje Reuters, ocjenjujući to očitim znakom Papinih nastojanja da poslovanje banke učini transparentnijim i da popravi njezinu lošu sliku u društvu.

Xuereb, 55-godišnji malteški prelat, bit će zadužen za nadzor dvaju povjerenstava koje je Papa oformio da bi se kontrolirala banka i ekonomska struktura te financije Svete Stolice, priopćio je Vatikan.

Nakon ustoličenja u ožujku, papa Franjo se uhvatio ukoštac s problemom Vatikanske banke, godinama umiješane u brojne financijske skandale. Banka, službeno znana kao Institut za vjerske poslove (IOR), pod istragom je za pranje novca. Xuereb će izvještavati Papu o radu povjerenstava i akcijama koje treba poduzeti.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi je kazao novinarima da Xuereb u ovoj ulozi neslužbeno radi već neko vrijeme, ali da će to sada moći raditi učinkovitije.

Vatikan je s Italijom potpisao sporazum o razmjeni financijskih i bankarskih informacija, a IOR je otvorio internetsku stranicu www.ior.va i počeo je izdavati godišnja izvješća.

Papa Franjo je natuknuo i mogućnost zatvaranja IOR-a ako se ne reformira. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter