Papin sobar mogao bi dobiti 6 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papinom sobaru, uhicenom prošlog mjeseca u okviru skandalu s curenjem vatikanskih tajnih dokumenata, prijeti do šest godina zatvora, ali ga papa Benedikt XVI. može pomilovati u svakom trenutku, izjavio je u utorak vatikanski sudac.

Sobar Paolo Gabriele, uhicen 23. svibnja u posjedu tajnih dokumenata i Papinih privatnih pisama, osumnjicen je za tešku kradu i prijeti mu od jedne do šest godina zatvora, kazao je Paolo Papanti-Pellier, sudac u Vatikanu koji nije izravno povezan s istragom.

U meduvremenu je službeno objavljeno da je sobar Gabriele (46) spreman na suradnju s istražiteljima i utorak je podvrgnut prvom službenom ispitivanju koji je vodio vatikanski sudac Piero Antonio Bonnet. Ispitivanju su prisustvovala obojica Gabrieleovih odvjetnika. Ako istražni sudac odluci da ce biti sudenja, Gabrieleu ce se suditi u Vatikanu, ali ondje nece moci služiti kaznu je Vatikan ne posjeduje zatvor."

Ako ga osudi, Vatikan ce zatražiti od talijanske vlade da služi kaznu u talijanskom zatvoru", kazao je Papanti-Pellier.

Po talijanskom tisku, Gabriele nije djelovao sam nego je bio dio šire urote, možda i izmanipuliran, u unutarnjoj vatikanskoj borbi za vlast izmedu pristaša i suparnika kardinala državnog tajnika Tarcisija Bertonea. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter