Papin sobar - izdajnik ili žrtva?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski i svjetski mediji u svojim izdanjima ovoga vikenda spekuliraju što je moglo nagnati Papina sobara Paola Gabrielea, sramežljiva i pobožna covjeka, osobe od najveca Papina povjerenja, da plasiranjem povjerljivih dokumenata u javnost izazove jedan od dosad najvecih vatikanskih skandala i nagadaju je li on izdajnik ili žrtva.

Vatikanski sud u subotu je službeno optužio Papina sobara Paola Gabrielea (46), uhicena još u srijedu, za neovlašeno posjedovanje povjerljivih dokumenata i najavio pokretanje šire istrage kako bi se utvrdilo je li Gabriele imao suucesnike koji su mu pomagali u njihovu plasiranju u javnost.

Mnogi su se mediji nakon objave identiteta uhicenika, koji je prva dva dana bio zatajen, poceli pitati koji bi mogao biti motiv skromnom Papinom sobaru, osobi koja je imala pristup u privatne papinske apartmane u Apostolskoj palaci, posluživala za papinskim stolom i vozila se na suvozackom sjedištu papamobila, da izda prvog covjeka Crkve koji mu je beskrajno vjerovao.

Je li u pitanju novac? Vjerojatno ne, pita i odgovara agencija Reuters.

Gianluigi Nuzzi, talijanski novinar koji je objavio dio tajnih dokumenata u svojoj novoj knjizi, ne želi otkriti svoj izvor, ali tvrdi da mu nije dao nikakav novac. U nekim od dokumenata govori se o korupciji, lošem upravljanju i ortackim vezama u Vatikanu, kao i o unutrašnjoj neslozi u upravljanju Vatikanskom bankom. U njima se cesto spominje ime državnog tajnika Tarcisija Bertonea.

Nuzzi, ugledan talijanski novinar, kaže da su oni koji su mu dali dokumente iskreni ljudi, stvarno zabrinuti za Katolicku crkvu i žele razotkriti korupciju koja u njoj vlada.

Gabriele, 46-godišnjak koji bi mogao dobiti 30 godina zatvora bude li proglašen krivim, živio je u udobnom stanu unutar vatikanskih zidina sa suprugom i troje djece. Svi koji ga poznaju kažu da je vrlo pobožan, piše Reuters.

Vatikanski zaposlenici nemaju velike place, ali uživaju brojne pogodnosti poput niskih stanarina, neplacanja poreza i jeftine hrane i goriva koje mogu kupovati unutar Vatikana.  Tijekom Papinih putovanja, zgodni i markantni Gabriele, dodaje Reuters, rijetko je dolazio u novinarski odjeljak u zrakoplovu. A kada je došao, bio je ljubazan, ali od njega se nikada nije mogla dobiti nikakva informacija.



Mnogi stoga navode da bi Gabriele mogao biti neciji "žrtveni jarac". Svecenik koji dobro poznaje Papina sobara kazao je za La Stampu da je Gabriele "jednostavan covjek" koji ne bi mogao organizirati takvu operaciju kao što je plasiranje tajnih dokumenata. "Uostalom, zašto bi riskirao dobar obiteljski život koji je imao", zapitao se svecenik.

Talijanski komentatori pišu da bi sobar mogao biti pijun u mnogo vecoj i unutarnjoj borbi za vlast u Vatikanu. Neki tvrde da su makijavelijevske makinacije unutar Vatikana koje su nedavno izašle na vidjelo zahvaljujuci objavi povjerljivih dokumenata dio kampanje reciprocnog nabacivanja blatom izmedu saveznika i neprijatelja vatikanskog državnog tajnika, kardinala Bertonea.

"Ovo curenje dokumenata ne može se samo definirati kao izdaja", napisao je povjesnicar Crkve Alberto Melloni u listu Corriere della Sera, dodavši kako se radi o dijelu unutarnje borbe izmedu kurijalnih kardinala. "To je strategija napetosti, orgija vendeta i preventivnih vendeta koje su izmakle kontroli onih koji su je pokrenuli", piše Melloni.
"Nikada osjecaj dezorijentacije u Katolickoj ckrvi nije dosegao ovakvu razinu. Ovo je sustavni nered", dodao je.

Drugi povjesnicar Crkve Vittorio Messori, koji je pisao knjige o kardinalu Ratzingeru prije nego što je izabran za Papu, kazao je za La Stampu da je vatikanska kurija uvijek bila "gnijezdo stršljenova". Tek treba utvrditi je li Gabriele idealisticki "zviždac", zabrinut za boljitak Crkve, ili žrtva tog gnijezda.

A Gabriele, buduci da Vatikan nema zatvora, sudski proces ceka u jednoj od triju takozvanih sigurnih soba u prostorijama vatikanske policije.

Vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi izjavio je u subotu da je Gabriele izabrao dva branitelja i imao je prigodu sastati se s njima. "Sastajat ce se s njima i dalje u nastavku postupka. Gabriele uživa sva prava zajamcena kaznenim zakonom i procedurama Države Grada Vatikana", kazao je Lombardi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter