Papin prioritet je borba protiv ropstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa želi da Sveta Stolica poduzme mjere protiv modernih oblika ropstva, o čemu će 2015. biti organizirana konferencija, objavio je u ponedjeljak Vatikan nakon sastanka skupine stručnjaka koje je pozvao Papa.

O prisilnom radu, prostituciji, trgovini organa i drugim trgovinama u rukama međunarodnih kriminalnih organizacija, raspravljali su tijekom vikenda Papinska akademija znanosti i društvenih znanosti, Međunarodni savez katoličkih medicinskih udruga, šezdesetak promatrača, vjernika i laika i sastavili pedesetak prijedloga protiv svih oblika ropstva.

"Neki promatrači drže da će trgovina ljudima za deset godina nadmašiti trgovinu droge i oružja i postati najunosnija zločinačka aktivnost u svijetu", objasnio je na konferenciji za novinare monsignor Marcelo Sanchez Sorondo, kancelar Papinske akademije znanosti. On je rekao da Sveta Stolica za 2015. priprema četverodnevni sastanak, kojem će 2014. prethoditi pripremni sastanak.

Sorondo je naglasio osobnu angažiranost pape Franje u problematiku čiju težinu do sada Sveta Stolica nije dovoljno priznavala. Papa Franjo je u lipnju ukazao na potrebu okupljanja tih akademija i izravno je upoznat s tim pitanjima iz doba kada je bio kardinal u Buenos Airesu, odakle je pozvao dvojicu stručnjaka, povjerio je taj crkveni dostojanstvenik.

Među najzabrinjavajućim oblicima prisilnog rada, posebice u Latinskoj Americi, jest prisilni rad djece i mladih preprodavača droge, "zatočenika" tih mreža, tvrde sudionici. Uz kriminalističke organizacije, postoji suradnja brojnih multinacionalnih kompanija pa čak i vlada, ukazao je monsignor Sorondo.  (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter