Papićevom "Cvjetnom trgu" nagrada za slobodu govora

Matija Prskalo, Dražen Kuehn i Mladen Vulić u "Cvjetnom trgu"
Matija Prskalo, Dražen Kuehn i Mladen Vulić u "Cvjetnom trgu"

Festival A kategorije u Montrealu ima reputaciju jednog od najznačajnijih festivala u svijetu i izvrsna je stepenica za proboj na američko tržište. To najbolje zna Krsto Papić, koji je na neki način zaštitni znak ovog festivala jer je prije osam godina dobio počasno priznanje za cjelokupan rad i doprinos svjetskom filmu, a ove godine na 36. izdanju za svoj film "Cvjetni trg" u glavnoj selekciji (od 3.000 filmova odabrano ih je samo 18) dobio je nagradu "Freedom of Speech" (Sloboda govora) za "smjeli prikaz globalnog problema korupcije i organiziranog kriminala koji kao sistem ulaze u sve pore društva".

U Montrealu je ove godine i film "7sex7" Irene Škorić u Focus on world Cinema, a stižu vijesti da je kanadska publika lijepo primila i priču o ljubavnom životu hrvatskih glumaca u filmu "Rom kom" redatelja Zvonimira Rumboldta, scenarista Damira Markovine i producentice Anite Juka, te ih je pljeskom nagradila u dva dana prikazivanja (30. i 31. kolovoza) u dvorani Cinéma ONF.

Ovaj film o strasti, intrigama te instant medijskoj slavi hrvatskih glumaca prikazan je u službenom programu u izboru najboljih svjetskih filmova u posljednjih godinu dana, a prikazan je i na 59. Puli u kategoriji kratkog igranog filma. Također, jednominutna verzija uvodne scene ovog filma "Moram se koncentrirat" nagrađen je Srebrnom plaketom u Požegi te je proglašen najboljim hrvatskim filmom.

Pohvale su dobili i glumci Goran Bogdan, Ana Majhenić, Iva Mihalić, Bojan Navojec i Robert Kurbaša.

Ljubavni igrani film iz života Roma "Šanghaj", scenarista i režisera Marka Naberšnika (ovo mu je drugi cjelovečernji igrani film nakon "Pijetlovog doručka" koji je u Sloveniji pogledalo rekordan broj gledatelja - 380.000 na dva milijuna stanovnika), u produkciji Arsmedije i Franca Zajca te koprodukciji Jadran filma Zagreb, Radiotelevizije Slovenije i Europske prijestolnice kulture, Maribora 2012., u Montrealu je dobio nagradu za najbolji scenarij.

Glavni protagonisti filma "Šanghaj", čije je snimanje od prvog kadra pratio lani u Murskoj Soboti i naš list, su članovi ciganske družine Mirga kroz četiri generacije o kojoj govori Lutvija Belmondo Mirga (igra ga Visar Vishka). On je romski kralj koji je odlučio izgraditi selo po imenu Šanghaj, i to u trenutku kada se raspada Jugoslavija… Mnogobrojnu ekipu čine Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Haris Burina, Goran Navojec, Jasna Diklić, Bojan Emeršič, Vlado Novak…, a skladatelj je Saša Lošić.

O nagradama je odlučivao žiri: predsjednica Greta Scacchi, glumica iz Velike Britanije, Vera Blemont, producentica i režiserka iz Francuske, Michel Côté, glumac iz Kanade, Kim Dong Ho, glumac iz Južne Koreje, Andrej Plakhov, filmski kritičar iz Rusije, Goya Toledo, španjolska glumica i Wang Xueqi, glumac iz Kine. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter