Pape Ivan Pavao II. i Ivan XXIII. bit će sveci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokojni papa Ivan Pavao II bit će proglašen svetim, rekao je Vatikan u petak objavljujući da je papa Franjo potvrdio drugo čudo koje se pripisuje poljskom papi koji je vodio katoličku crkvu od 1978. do 2005. godine.

Vatikan je objavio da će i papa Ivan XXIII, koji je na čelu Katoličke crkve bio od 1958. do 1963. i sazvao Drugi vatikanski sabor koji je pokrenuo široke reforme kojima je crkva modernizirana, također biti proglašen svecem. Još nisu objavljeni datumi ceremonija kanonizacije no Vatikan je rekao da se one očekuje do kraja godine.

Ivanu Pavlu II već je priznato prvo čudo, čudesno izlječenje francuske redovnice, sestre Marie Simon-Pierre Normand, redovnice oboljele od Parkinsonove bolesti. Kardinali i biskupi članovi Kongregacije za kauze svetaca prihvatili su drugo čudo nakon onog koje je omogućilo Papinu brzu beatifikaciju 1. svibnja 2011. 

Po pravlima katoličke crkve obično se za proglašenje svetim zahtijeva potvrda dva čuda. Drugo čudo koje se pripisuje Ivanu Pavlu II. je neobjašnjivo izlječenje žene iz Kostarike koja mu se molila za pomoć u izlječenju na dan njegove beatifikacije. Pojedinosti čuda bi trebala biti objavljena u petak u Kostariki.

U slučaju pape Ivan XXIII, zvanog i "dobri Papa", papa Franjo je prihvatio kanonizaciju bez obzira na uobičajeno pravilo da se traži drugo čudo nakon beatifikacije. Ivan XXIII. je beatificiran 2000. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter