Papandreu dobio povjerenje parlamenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcki premijer George Papandreu preživio je u petak navecer glasanje parlamenta o povjerenju njegovoj vladi, cime je izbjegao izvanredne izbore koji bi minirali sporazum o spasu Grcke i rasplamsali gospodarsku krizu eurozone.

Socijalisticka vlada premijera Papandreua osvojila je 153 od ukupno 300 glasova zastupnika, a pobuna nekih clanova njegove stranke PASOK nije se ostvarila buduci da je nagovijestio skori odlazak s pozicije premijera.

"Zadnje do cega mi je stalo je moj položaj. Nije me briga ako ne budem ponovno izabran", kazao je prije glasanja.

Ranije je Papandreu pozvao na stvaranje nove koalicijske vlade koja bi usvojila europski paket pomoci, kljucan za sprjecavanje širenja gospodarske krize na veca europska gospodarstva.

Papandreu je najavio da ce se u subotu sastati s grckim predsjednikom da bi razmotrili stvaranje šire vlade koja ce osigurati spašavanje eurozone. Dodao je da je spreman razgovarati i o tome tko bi mogao biti novi celnik administracije.

Izvori govore o ministru financija Evangelosu Venizelosu kao mogucem novom celniku vlade.

Nova vlada raspisat ce prijevremene izbore za nekoliko mjeseci nakon što paket spasa bude osiguran, kazali su izvori za Reuters.

Papandreu je u ponedjeljak izazvao pometnju u zemlji i inozemstvu kada je najavio referendum o europskom paketu pomoci koji su prošlog tjedna dogovorili celnici eurozone. Pod velikim domacim i medunarodnim pritiskom odustao je od referenduma.


Podijeli: Facebook Twiter