Papa želi osnažiti vjeru mladih Španjolaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Benedikt XVI. zapoceo je u cetvrtak cetverodnevni posjet Španjolskoj tijekom kojeg ce pokušati osnažiti utjecaj Crkve i vjere medu najmladim španjolskim generacijama. U svojem prvom istupu, na madridskom aerodromu gdje ga je docekao kralj Juan Carlos i njegova supruga Sofia, kao i premijer Jose Luis Zapatero, Papa je upozorio na "zla" kojima su danas izloženi mladi ljudi.

- Mladi vide površnost, konzumerizam i hedonizam koji prevladavaju u svijetu te se suocavaju s toliko banalnosti u trenucima proživljavanja svoje seksualnosti, kao i s nedostatkom solidarnosti te s mnogo korupcije, kazao je Benedikt XVI. i to na tecnom španjolskom.

Izrazio je uvjerenje da ce proslava Svjetskog dana mladih - tradicionalnog okupljanja katolicke mladeži iz cijelog svijeta koje se ove godine održava u Madridu, što je i razlog Papina dolaska - uputiti "poruku nade" koja je najpotrebnija u ovo doba krize i krvavih sukoba diljem svijeta.

Svjetski dan mladih u Španjolsku ce privuci oko milijun i pol hodocasnika. Središnji dio manifestacije biti ce u nedjelju, kada ce Benedikt XVI. predvoditi završnu misu na otvorenom.

No, u glavnom gradu Španjolske osim stotina tisuca mladih katolika, koji su vec stigli vodeni željom da cuju glas i poruke Vatikanskog celnika, na ulicama su i pripadnici mlade generacije posve suprotnih uvjerenja. Kao što je bilo i najvaljeno, stotinjak skupina koje okupljaju nezadovoljnike i kriticare Papina posjeta, vec u srijedu navecer, uoci Benediktova dolaska, organiziralo je prosvjede. Bilo je i sukoba s policijom, desetak ljudi je ozlijedeno, a osam ih je uhiceno. Glavni "pokretac" anti-papinih demonstracija jesu mladi okupljeni u grupi pod nazivom "15 M" ili "indignirani", koji od svibnja kampiraju po španjolskim gradovima, tražeci korjenite promjene društvenog i politickog ustroja. Trošiti na dolazak Pape i raskošne vjerske svecanosti u trenutku duboke krize, kad nema novca za najosnovnije potrebe gradana, neumjesnim smatraju i druge udruge, a slicnim se ocjenama javnosti obratio i dio španjolskog svecenstva. (V. ROLLER)


Podijeli: Facebook Twiter