Papa zahvalio Poljacima što su sačuvali vjeru u teškim vremenima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo molio se u četvrtak ispred najvažnije poljske svete ikone, Crne Gospe od Jasne Gore, i rekao na misi na otvorenom pred desecima tisuća okupljenih vjernika da zahvaljuje Poljacima što su zadržali vjeru u teškim vremenima.  

Franjo je zahvalio za, kako je rekao, "zaraznu snagu izvorne vjere, koja se prenosi s obitelji na obitelj" u Poljskoj, u kojoj je oko 98 posto katolika.

Papa je kazao da je njihova vjera ostala jaka u mnogim situacijama kroz povijest.

Poljska je poznata po tome što je sačuvala katolički plamen da gori tijekom desetljeća komunističke vladavine, navodi Reuters.

Kad je 79-godišnji Papa blagoslivljao oltar na početku mise, spotaknuo se na stepenici ali su priskočili pomoćnici te se izgleda nije ozlijedio.

Papa, čija je glavna svrha dolaska u Poljsku da predsjeda međunarodnom skupom katoličke mladeži u Krakovu, do grada udaljenoga oko 140 kilometara je dovezen umjesto planiranog leta helikopterom zbog lošeg vremena.

U svetištu se čuva Crna Gospa, bizantska ikona koja potječe iz razdoblja između šestog i devetog stoljeća  i donesena je u Poljsku otprilike prije šest stotina godina.

Svetište je bilo važno mjesto u teškim vremenima poljske povijesti. Poljaci su onamo dolazili na molitvu kada su komunističke vlasti ranih 1980-ih proglasile ratno stanje.

Predviđeno je da se Papa u Krakov vrati u četvrtak poslijepodne gdje će otvoriti Svjetski dan mladih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter