Papa zahvalio na ljubavi prema obitelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svojoj propovijedi pred više od 300 tisuca vjernika na Hipodromu, Benedikt XVI upozorio je da se Europom širi sekularizacija koja Boga života gura na rub i donosi rastucu razjedinjenost obitelji te u prvi plan stavlja individualno dobro preko materijalne potrošnje.

- Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu, i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava, ne vodeci racuna o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima, kritizirao je Benedikt XVI europsko društvo.

Smeta ga što se "ljubav svodi na sentimentalni osjecaj i zadovoljavanja nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne trajne veze medusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu".

- Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu. Važna je zauzetost kršcanskih obitelji, baš konkretno svjedocanstvo, posebno kao potvrda nepovredivosti ljudskog života od zaceca do njegova prirodnog skoncanja, što je jedinstvena i nezamjenjiva vrijednost obitelji utemeljene na biranju i na potrebi zakonskih odredbi koje bi poduprle obitelj u zadaci radanja i odgoja djece, kazao je Papa.

Svecano misno slavlje u povodu obilježavanja Prvog nacionalnog dana hrvatskih katolickih obitelji pocelo je blagoslovom Svetog Oca, pape Benedikta XVI. - Mir vama, na zagrebackom Hipodromu u koncelebraciji s kardinalima i biskupima.

Na oltaru se nalazi kip Majke Božje Bistricke, koji se za ovu prigodu prvi put nalazi izvan crkve u Mariji Bistrici. Ispred oltara nalazi se više od 1100 svecenika, crkveni zbor s oko 600 osoba te puhacki orkestar Hrvatske vojske. Na misno slavlje došli su vjernici iz brojnih hrvatskih župa, te iz susjedne Slovenije i BiH, kao i drugih europskih zemalja.

Vjernici s transparentima "Papa mi te volimo", "Uvijek vjerna Hrvatska" i drugima izražavaju svoju radost susreta s poglavarom Katolicke crkve.



Nadbiskup zagrebacki, kardinal Josip Bozanic u pozdravnom je govoru prije pocetka mise izrazio uvjerenje da ce prisutnost Svetog Oca i njegove rijeci biti ohrabrenje svim obiteljima, te biti poticaj u zalaganju za obitelj kao najsvetiju ustanovu zdravoga društva. Bozanic je predivnim nazvao što se današnji dan vjere i crkvenosti stapa s prvim nacionalnim susretom hrvatskih katolickih obitelji, cime se, naglasio je, zorno ocituje da kršcanska obitelj uvijek pronalazi svoj identitet i obnavlja snagu u otajstvu Krista i Crkve.

Misno slavlje u povodu Prvog nacionalnog dana hrvatskih katolickih obitelji središnji je i najsvecaniji dio dvodnevnoga prvoga pastoralnog i državnickog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj pod geslom "Zajedno u Kristu".

Župan: Revidirati zakon o abortusu


Krcki biskup mons. Valter Župan, predsjednik Vijeca Hrvatske biskupske konferencije za obitelj, danas je na zagrebackom Hipodromu porucio Svetome Ocu kako mnoštvo okupljeno pred njim svjedoci da su nepovredivost života, brak i obitelj bili njihovo vjekovno opredjeljenje na kojemu kane graditi i svoju buducnost, te pozvao na revidiranje zakona koji dopušta prekid trudnoce.

"Sveti Oce! U ime okupljenih vjernika izricem Vam zahvalu što ste došli u Hrvatsku i predsjedali slavlju našega prvoga Obiteljskog dana i tako pridonijeli da se konacno cuje glas hrvatskih katolickih obitelji. Ovo mnoštvo koje je pred Vama cvrsto prianja uz nauk o nepovredivosti života, o braku i obitelji kojega Vi neustrašivo naviještate. Mi smo zato danas i došli ovamo da Vam posvjedocimo kako je to bilo naše vjekovno opredjeljenje i da na njemu odlucujemo graditi i svoju buducnost", kazao je Župan.

"Imamo pravo i hocemo da djeca svoje roditelje mogu nazivati prirodnim imenom 'mama' i 'tata'. Ona imaju naravno pravo da pred svima posvjedoce da imaju oca i majku koji su im podarili život. Imamo pravo i želimo da oni koji nama upravljaju promicu život i da se konacno revidira zakon iz nekih, željeli bismo vjerovati, prošlih vremena o prekidu ljudskog života, i da se ne naziva napretkom ono što vodi u smrt", porucio je Župan uz veliki pljesak vjernika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter