Papa za slobodu Asije Abibi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Benedikt XVI. u srijedu je na tjednoj opcoj audijenciji u Vatikanu pozvao pakistanske pravosudne vlasti da poštede život kršcanke kojoj prijeti vješanje zbog navodnog vrijedanja proroka Muhameda. Papa je rekao da osjeca bliskost s Asiom Bibi i njezinom obitelji te "moli da ona bude što prije oslobodena".

Takoder je pozvao medunarodnu zajednicu da razmotri "teško stanje kršcana u Pakistanu, gdje su cesto žrtve nasilja i diskriminacije".

Asiju Bibi (45), majku petero djece, sud u središnjoj pakistanskoj pokrajini Pandžabu osudio je na smrt jer je navodno u svadi sa skupinom muslimanskih žena uvrijedila proroka Muhameda.

Bibi odbacuje krivnju, a bude li obješena, bit ce prva žena nad kojom je izvršena smrtna kazna prema prijepornom zakonu o svetogrdu.

Život tri milijuna pakistanskih kršcana (oko 1,6 posto stanovnika) otežan je rastucim islamistickim ekstremizmom koji korijene vuce iz politike islamizacije 80-ih godina koju je provodio vojni diktator Zia ul Hak.

Nastojeci nametnuti šerijatsko pravo, ul Hak je donio zakon o svetogrdu i na temelju njega progonio manjine, optužuju borci za ljudska prava.


Podijeli: Facebook Twiter