Papa u trodnevnom posjetu Libanonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Benedikt XVI. od danas je u trodnevnom posjetu Libanonu kako bi ondje uputio poruku mira u trenutku kad se nad tom zemljom nadvila sjena građanskog rata iz susjedne Sirije, a sjevernu Afriku i Bliski istok potresaju nasilni islamistički prosvjedi protiv SAD-a.

Premda mu je 85 godina, Papa nije želio odustati od tog putovanja, možda najtežeg u svojem pontifikatu, zbog tragedije kroz koju prolaze mnogobrojni kršćani na Bliskom istoku, kolijevci kršćanstva, uslijed jačanja radikalnog islama.

U sklopu prvog posjeta toj multikonfesionalnoj zemlji koja je doživjela razorni građanski rat (1975.-1990.), Benedikt XVI. održat će sedam govora i preuzeti poruku svog prethodnika Ivana Pavla II. ukazujući da je suživot u Libanonu, u kojem je 35 posto kršćana i 65 posto muslimana, poruka za čitavu regiju.

"Moje apostolsko putovanje u Libanon, a time i na Bliski istok, u znaku je mira", poručio je Papa, pozivajući međunarodnu zajednicu da snažnije podrži pomirbu.

Kršćanske zajednice, jako potresene sukobom u Siriji, od Papinog posjeta Libanonu mnogo očekuju. Nadaju se da će njegove riječi smiriti napetost i da neće otežati situaciju u kojoj živi 13 do 15 milijuna kršćana na trusnom Bliskom istoku.

Očekuje se da će Papa pozvati kršćane da rade na miru i demokraciji, u slozi s islamom. Trebao bi se zauzeti za model sekularizma koji jamči vjerski pluralizam, a muslimane bi mogao odlučnije pozvati da poštuju kršćanski identitet. Očekuje se i poziv kršćanima da prevladaju svoje mnogobrojne razlike.

Kršćane bi također trebao pozvati da se odupru kušnji egzila, problemu koji se aktualizirao od početka arapskog proljeća 2011. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter