Papa se smilovao, Milovan ostaje biskup

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cetvrtak nam je u biskupskom ordinarijatu u Porecu potvrdeno da generalni vikar mons. Marijan Kancijanic više nije vicekancelar porecke i pulske biskupije, vec da je tu službu opet preuzeo mr. Ilija Jakovljevic. Službeno nikada nije potvrdeno da je mr. Jakovljevic zbog slucaja Dajla maknut s te funkcije, vec je receno da je na godišnjem odmoru. Usto, precizirano je, mons. Kancijanic nije bio v.d., vec vicekancelar.

To se desilo prije nešto više od mjesec dana. Otad iz biskupskog ordinarijata u Porecu nema službenih informacija i još uvijek je na snazi silenzio stampa.

Po svemu sudeci, odnosi na relaciji porecka i pulska biskupija - Vatikan se smiruju, sada je slucaj Dajle prepušten Hrvatskoj da ga ona razriješi i riješi izravno s Vatikanom, tj. državnim tajništvom Svete Stolice na cijem je celu kardinal Tarcisio Bertone. On je podnio tužbu Upravnom sudu, a na državi je da procijeni je li ovlašten zastupati župu u Dajli.

Vracanje mr. Jakovljevica na odgovornu službu kancelara dobar je znak da se unutar Crkve strasti smiruju. Još je pak znacajnija vijest da mons. Ivan Milovan ostaje porecki i pulski biskup, da nece biti smijenjen i da ce predvoditi svecanu misu u Rovinju na blagdan svete Fume, 16. rujna. Mnogi se tome raduju, a za njega kažu da je pošten, pobožan i jednostavan biskup, koji je slušao svoje svecenike i mišljenje svecenika znacilo mu je više od osobne casti i karijere.

Naši izvori isticu da je kljucnu ulogu u smirivanju strasti imao zagrebacki nadbiskup, kardinal Josip Bozanic. Ocito je mudro procijenjeno da bi smjena biskupa Milovana unijela razdor medu istarsko svecenstvo, što bi bila velika šteta za Crkvu u Istri.

Što ce biti s Dajlom, može li se zakljuciti da je Vatikan popustio? Nesmjenjivanje biskupa Milovana i ponovni povratak mr. Jakovljevica na službu kancelara Porecke i pulske biskupije može se išcitati kao dobivena bitka oko Dajle, ali ne i dobiven rat. Sada je taj slucaj u nadležnosti Republike Hrvatske i svi dogovori teci ce na razini Hrvatska - Vatikan. A buduci da Župa sv. Ivana Krstitelja u Dajli više nije vlasnik imovine u Dajli, benediktinci bi trebali povuci tužbu protiv župe Dajla ili bi ju sud u Bujama trebao odbiti kao neosnovanu.

Ukazati treba na još jednu cinjenicu: u slucaju Dajle listom su se prozivali biskup Milovan i kancelar Jakovljevic. Kancelar Jakovljevic formalnopravno nema nikakve veze s Dajlom i u vezi s njom ne može ništa potpisati, potpisati može samo župnik. Ako je, dakle, netko odbio poslušnost Papi, onda je to župnik, u ovom slucaju Milivoj Koren, a ne kancelar Jakovljevic. Njegov je grijeh što je bio medijski eksponiran. Župnik jedini po hrvatskim zakonima ima pravo i može potpisati bilo kakav sporazum o prijenosu imovine. U tome ga ne može sprijeciti ni biskup.

I još nešto. U vezi s prepucavanjima na relaciji Vatikan - Hrvatska, stoji cinjenica da se Vatikan nije tako revno zalagao kada država nije Crkvi htjela vratiti imovinu na koju ima pravo ili kada Racanova Vlada nije isplacivala Crkvi sredstva u skladu s medunarodnim ugovorima. Mnoge (nad)biskupije i župe u Hrvatskoj potražuju imovinu od Republike Hrvatske, ali im Vatikan ne pomaže i ne šalje diplomatske note, kao što ne piše ni tužbe i žalbe državi.


Podijeli: Facebook Twiter