Papa rastrošnog njemačkog biskupa udaljio iz službe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo do daljnjega je udaljio s dužnosti biskupa njemačkoga grada Limburga Franza-Petera Tebartza-van Elsta koji je potrošio 31 milijun eura na obnovu svoje rezidencije.

Odluka je objavljena dva dana pošto je limburški biskup došao u Rim kako bi objasnio svoje postupke. "Sveta Stolica smatra prikladnim da biskup Tebartz-van Elst napusti svoju dijecezu do završetka istrage koju provodi Crkva u Njemačkoj", navodi se u vatikanskom priopćenju.

Pošto Tebartz-van Elst (53) u ovom trenutku nije u stanju obnašati svoju episkopalnu službu, naveo je Vatikan, limburšku biskupiju će u njegovoj odsutnosti voditi vikar Wolfgang Roesch.

Slučaj rastrošnog Tebartz-van Elsta, kojeg su mediji u Njemačkoj prozvali "biskupom de luxe", u potpunoj je suprotnosti sa stavovima pape Franje koji naglašava važnost poniznosti i služenja siromašnima i biskupe poziva da ne žive kao prinčevi.

Ponašanje limburškog biskupa izazvalo je velik skandal u Njemačkoj, zemlji u kojoj je Martin Luther prije petsto godina pokrenuo refromaciju kao odgovor, između ostaloga, i na crkvenu rastrošnost. Njemački katolici plaćaju porez Crkvi kao dio svog poreza na dohodak i mnogi su bili šokirani Tebartz-van Elstovim rasipništvom. Ispred biskupskog dvora u Limburgu bili su organizirani i prosvjedi na kojima se tražila njegova ostavka.

Originalni troškovnik obnove biskupske rezidencije u Limburgu premašen je deset puta. Između ostaloga, tome su pridonijeli biskupovi zahtjevi da mu se ugradi kada vrijedna 15.000 eura, masovan konferencijski stol za 25.000 eura i privatna kapelica koja je stajala 2,9 milijuna eura.

Franz-Peter Tebartz-van Elst biskupom Limburga, dijeceze koja obuhvaća 700 tisuća stanovnika i u sastavu je nadbiskupije u Koelnu, imenovao je papa Benedikt XVI. krajem 2007. godine. Tebartz-van Elst se od optužbe branio tvrdnjama da se zapravo radi o računu za 10 različitih projekata i da je troškovnik porastao jer se radilo o obnovi zgrada koje su pod kuturno-povijesnom zaštitom. Vatikan je objavio da je papa Franjo donio odluku o suspenziji na temelju objektivnih informacija, čime se sugerira da Vatikan nije djelovao pod pritiskom medija i javnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter