Papa protiv tiranije tržišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo pozvao je u dosad najvažnijem dokumentu svoga pontifikata na obnovu Katoličke crkve i osudio nesputani kapitalizam kao novu tiraniju, pozvavši svjetske čelnike da se bore protiv siromaštva i sve veće nejednakosti u svijetu. Franjo je u utorak objavio Apostolsku ekshortaciju Evangelii Gaudium (Radost Evanđelja) na 84 stranice, koju strane agencije nazivaju službenom platformom njegova papinstva, kojom je nadogradio svoja stajališta izrečena u propovijedima i izjavama otkako je u ožujku postao prvi Papa iz Južne Amerike. 

U ekshortaciji, svojevrsnom poticaju i smjernicama za djelovanje biskupa diljem svijeta, Franjo je otišao korak dalje od dosadašnjih svojih kritika globalnog ekonomskog sustava, osudivši "idolatriju novca" i pozvavši političare da hitno zajamče svim građanima "dostojanstveni posao, obrazovanje i zdravstvenu skrb". 

Poručio je i da se obnova Crkve ne može odgađati te da Vatikan i njegova 'ukopana' hijerarhija "moraju čuti poziv za pastoralnim obraćenjem". "Više volim Crkvu koja je puna modrica, koja je bolna i prljava jer to znači da je bila na ulicama, od Crkve koja je nezdrava od ograničenja i brige za vlastitu sigurnost", poručio je Papa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter